"65 yaş üstüne getirilen toplu ulaşım yasağı 758 bin çalışanı açlığa terk etmiştir"

CHP'li Ağbaba, "65 yaş üstü 758 bin yurttaş çalışıyor. Yüz binlerce insan keyfinden değil, aç kalmamak için sokağa çıkıyor. 65 yaşını geçmiş bir insanın çalışmak zorunda olması kendi suçu mu?" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 65 yaş üstüne getirilen toplu taşıma kullanımının yasaklanması kararını eleştirdiği yazılı bir açıklama yaptı.

Ağbaba, İstanbul’da 15 Ocak’ta başlatılan ‘toplu ulaşım kullanması yasaklanması kararının’ TÜİK verilerine göre 65 yaş nüfusunun yüzde 10’u yani 758 bin yurttaşın çalıştığını bu yasağın onları açlığa terk ettiğini ifade etti.

Ağbaba, geçen hafta İstanbul’da otobüsten zorla indirilmeye çalışılan 65 yaş üstü bir kadının “3 tane merdiven sildim, çalışmazsam açım, versinler parayı biz de gitmeyiz evde otururuz” sözlerini hatırlatarak, “Yüz binlerce insan keyfinden değil, aç kalmamak için yaşayabilmek için sokağa çıkıyor; çalışmak zorunda olduğu için dışarı çıkıyor” dedi.

Ağbaba’nın açıklaması şöyle:

“İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Kararıyla 15 Ocak’tan itibaren 65 yaş üstü vatandaşlarımız için toplu ulaşım yasaklandı. Kimse halk sağlığı için alınan bu tedbirlere karşı değil. Ancak Türkiye’de TÜİK verilerine göre, 65 yaş üstü nüfusun yüzde 10’u yani 758 bin yurttaşımız çalışıyor. Torununa, yaşlı eşine bakmak ya da kendi ihtiyaçları için sokağa çıkmak durumunda olan yaşlılar var. Kendi sağlık ihtiyaçları için de dışarı çıkan yaşlı vatandaşlarımız var. Yüz binlerce insan keyfinden değil, aç kalmamak için yaşayabilmek için sokağa çıkıyor; çalışmak zorunda olduğu için dışarı çıkıyor. Geçtiğimiz hafta Avcılar’da kısıtlamalar nedeniyle İETT otobüsünden zorla indirilmeye çalışılan 65 yaş üstü kadının ‘3 tane merdiven sildim, çalışmazsam açım, versinler parayı biz de gitmeyiz evde otururuz’ sözlerini hepimizin tekrar düşünmesi lazım. Toplu ulaşım yasağı tüm bu yönleri düşünüldüğünde 758 bin çalışanı açlığa terk etmiştir.”

“65 YAŞINI GEÇMİŞ İNSANIN ÇALIŞMAK ZORUNDA OLMASI KENDİ SUÇU MU?”

“65 yaş üstü vatandaşlarımız, toplumun sağlığını değil en başta kendi sağlıklarını tehlikeye atıyorlar. Hastalığa yakalanması durumunda, 65 yaş üstü insanlar virüsten daha kötü etkileniyorlar. 65 yaş üstünün hayatını kaybetme oranının daha yüksek olduğu da bilimsel bir gerçek. Tüm bunlara rağmen 65 yaşını geçmiş yüz binlerce insan neden çalışmak zorunda? 65 yaşını geçmiş bir insanın çalışmak zorunda olması kendi suçu mu? Bu soruya iktidardan bir Allah’ın kulu çıkıp yanıt vermiyor. TÜİK’in yayınladığı 758 bin sayısına kayıt dışı istihdamı da dahil ettiğimizde karşımıza daha kötü bir tablo çıkıyor. Ayrıca halihazırda emekli olup çalışan yine yüz binlerce yurttaşımız var. Türkiye’yi açlık sınırının altında bir gelirle yaşamak zorunda olan temel gıdaları bile alamayan milyonların olduğu bir ülke haline getirdiler. 65 yaş üstü vatandaşı kendi hayatını tehlikeye atıp çalışmak zorunda bırakanlara aldıkları ballı maaşlar haram olsun diyoruz. Üçer dörder maaşlarla, milyon dolarlık israflarla, yazlık kışlık saraylarla ülkemizde sosyal adaletsizliği zirveye taşıyanlar utançla hatırlanacak.”