"50 yıl sonra, olmayan bir örgütle irtibatlı ve iltisaklı kabul ediliyorum"

Mahir Çayan ve arkadaşlarını tweet atarak andığı için işten atılan Deniz Salmanlı, geri dönüş için idari dava açtığını belirterek "Kesinlikle geri döneceğim, eminim” dedi.

TRT, kurumda şefmontajcı olarak görev yapan Deniz Salmanlı’yı 68 kuşağının simge isimlerinden Mahir Çayan ve arkadaşlarının ölüm yıl dönümünde yaptığı paylaşım nedeniyle kurumdan ihraç etmişti.

Deniz Salmanlı için üyesi olduğu Basın, Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Ankara’da basın toplantısı düzenledi.

ANKA‘nın haberine göre, toplantıya katılan Salmanlı, yaptığı değerlendirmede; ihracının 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun disiplin usullerine göre değil de 375 Sayılı KHK’nın geçici 35’inci maddesine göre yapıldığına dikkat çekerek, bu maddenin “kamu emekçilerinin keyfi ihracı anlamına geldiğini” dile getirdi.

Salmanlı şöyle konuştu:

“657’ye tabi bir devlet memuru olarak 357 sayılı KHK’nın geçici 35’inci Maddesi’nin bentleri gereği işime son verildi. Amir inisiyatifiyle. Bu madde ciddi bir güvencesizlik yaratıyor. İlginç şekilde bu, amirlere adeta yargı mensubu gibi karar alma hakkı tanıyor. Görevi kötüye kullanmaya çok müsait. Yani fikrini, duruşunu beğenmediniz, muhalif ses olması sizi çok rahatsız etti. Bir devlet memurunu bu madde ile çok rahat şekilde alabilirsiniz. 31 Temmuz’da 3 yıllık çıkarılmıştı, 2018’den sonra 31 Temmuz’da 1 yıl daha uzatıldı.

2018’de OHAL KHK’ları kalktıktan sonra aslında OHAL’in bitmediğinin de göstergesi bu maddeler. 2018’de 3 yıllığına çıkarıldı, 3 yılda 17 bin kamu personeli görevinden, amir ve bakanlık inisiyatifle oldular. Haklarında mahkeme kararları var mı, kesinleşmiş cezaları var mı? Bunlar belli değil. Benim tweet’imle ilgili şöyle bir değerlendirme yapıyorlar. Ben bu tweetten dolayı ‘terörle irtibat ve iltisaklı’ olduğum değerlendiriliyor. Bu konuda yargının bir kararı yok. Amirler bir değerlendirme yaptılar benim hakkımda. Bunun hukuki yollarını sonuna kadar zorlayacağız, adaleti arayacağız ve bulacağız. Çünkü bu madde hukuksuz. Hukukun üstün olduğu bu ülkede bu madde yürürlükte olamaz.”

“50 YIL ÖNCEKİ ÖRGÜTLE İRTİBATLI VE İLTİSAKLI”

Salmanlı, kendisi doğmadan kurulmuş ve yargının “terör örgütü olmadığına” karar verdiği bir örgütle bağlantısının olduğuna yönelik iddiada bulunulduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Hakkında yargıda terör örgütü olduğuna dair bir veri yok. 50 yıl önceki THKP-C, Mahir Çayanların. Terör örgütüyle irtibatlı ve iltisaklıyım. Ben doğmadan önce ölmüş devrimci gençlerdi onlar. Ben 50 yıl sonra olmayan bir örgütle, olmadığı yargı tarafından tespit edilmiş bir örgütle irtibatlı ve iltisaklı kabul ediliyorum.”

“Düşünce ve ifade özgürlüğü ne TRT’de ne de Türkiye’de şu anda yok” diyen Salmanlı, şöyle konuştu:

“Bunu kullanamıyoruz. Şu anda TRT’de belli bir propaganda aracı gibi kullanılıyor. Bunu bir tek ben söylemiyorum. Oxford’a yayımlanmış bir makale yakın zamanda okudum. Bilimsel araştırmada da TRT Word ve TRT üzerinden söyleniyor ki TRT propaganda aracı olarak kullanılıyor.”

Salmanlı işe geri dönmek için idari dava açtığını belirterek “Ben işe döneceğimden eminim. Hukuk sürecinin işleyiş hızına bakacağız. Kesinlikle geri döneceğim, eminim” dedi.