4. Yargı Paketi'nin birinci bölümü TBMM'den geçti: Çocuk istismarında somut delil aranacak

Pakette, çocuğun cinsel istismarı suçunda tutuklama için de "somut delil" şartı öngörülüyor. Kadın ve çocuk hakları dernekleri karara tepki gösterirken avukatlar ise sadece fiziksel bulguların değil, çocuğun beyanının, çizmiş olduğu resimlerin de somut delil olduğunun altını çiziyor.

4. Yargı Paketi'nin birinci bölümü TBMM'den geçti: Çocuk istismarında somut delil aranacak

Kamuoyunda “4. Yargı Paketi” olarak bilinen, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin birinci bölümü TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Pakette, çocuğun cinsel istismarı suçunda tutuklama için de “somut delil” şartı öngörülüyor.

Kanun Teklifinde; “Katalog suçlarda bir kişinin tutuklanabilmesi, kuvvetli suç şüphesinin somut delillere dayanmasına bağlı hale getirilecek.

“Tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu konudaki bir tahliye isteminin reddine ilişkin hakim veya mahkeme kararlarında, mevcut koşullara ilave olarak adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağını gösteren deliller de somut olayda gösterilecek ve kararda yer alacak.”

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 14 maddeden oluşan birinci bölümü, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.