"2 milyon şehidimiz var" tartışması: Soylu kimi kandırıyor?

Soylu gibi AKP iktidarının diğer temsilcileri de, Suriye ile ilgili söylenen yalanlara her gün bir yenisini eklerken, 10 yılı geride bırakan bu savaşın acı bilançosunu bakalım ve Soylu’nun iddialarını değerlendirelim.

HABER MERKEZİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yurttaşlarla yaşadığı ‘göçmen’ tartışması kamuoyunun gündeminde yerini aldı. Soylu’nun Suriye’deki savaşa ilişkin “2 milyon şehidimiz var” açıklaması AKP iktidarının Suriye’ye yönelik müdahalede kullandığı argümanlardan bir yenisi olarak kayıtlara geçerken, Soylu büyük bir çarpıtmaya da imza atmış oldu.

AKP iktidarının, Suriye’ye yönelik 2011’de başlayan emperyalist müdahaleye verdiği destek, cihatçı çetelerin hamiliğinde somutlanırken, AKP yanan ateşe adeta benzin döktü. Emperyalizmin taşeronluğunu üstlenen irili ufaklı yüzlerce cihatçı örgüt ve onların yüzbinleri bulan militanları AKP iktidarı tarafından para ve silah yardımlarıyla beslenirken, Türk askeri bu cihatçı çetelerin güvenliği için İdlib’e gönderildi.

Soylu gibi AKP iktidarının diğer temsilcileri de, Suriye ile ilgili söylenen yalanlara her gün bir yenisini eklerken, 10 yılı geride bırakan bu savaşın acı bilançosunu bakalım ve Soylu’nun iddialarını değerlendirelim.

HALK ESAD’DAN DEĞİL CİHATÇI ÇETELERDEN KAÇIYOR

Suriye’nin nüfusu savaşın başlamasından hemen önce 21 milyon civarında iken bugün bu sayının 17 milyon olduğu tahmin ediliyor. 13 milyon civarında kişi Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerde yaşamayı tercih ederken, 7 milyona yakın kişinin ülke içerisinde cihatçıların saldırdığı bölgelerden kaçarak, hükümet kontrolündeki bölgelere kaçtığı belirtiliyor. Yani iddia edildiği gibi Suriye’de halk Esad’dan değil, cihatçı çetelerden kaçıyor. Yine iddiaların tersine hükümetin kontrolündeki bölgelere sığınıyor.

Soylu’nun iddiasına dönecek olursak, Suriye’de ölenlerin sayısı 2 milyon değil. Zira AKP’nin arasının iyi olduğu, cihatçılara yakınlığı ile bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bile bu sayının 387 bin civarında olduğunu söylüyor. Ölenlerin önemlice bir kısmı da cihatçı çetelerin saldırıları ya da toplu katliamlarında hayatını kaybeden Suriyeli siviller ve Suriye ordusu askerleri. Yine İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre 168 binin üzerinde Suriye ordusu askerinin öldüğü tahmin ediliyor. Yani rakamlar Soylu’yu yalanlıyor.

SOYLU’NUN ŞEHİTTEN KASTI KİMLER?

Soylu’nun Suriye’de ölenlere şehit denmesi ise bir başka sorunlu nokta. Suriye’de ABD emperyalizminin Büyük Ortadoğu Projesinin peşinden giden cihatçıların şehit olarak görülmesi Soylu’nun cihatçı bir ideolojiye mi sahip sorusunu da gündeme getiriyor.

Kısacası kamuoyu, bu iddiayı ispatlaması ve şehitten kimi kastettiğini açıklaması yönünde, Soylu’dan bir yanıt bekliyor.