12 Nisan 1961: Yuri Gagarin uzaya çıktı

Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı ve uzaya çıkan ilk insan oldu.

12 Nisan 1961: Yuri Gagarin uzaya çıktı

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Gzhatsk yakınlarındaki Kluşino’da 9 Mart 1934 tarihinde dünyaya geldi. Şu an Ukrayna’da olan bu kasabanın adı 1968’de Gagarin olarak değiştirildi.

Bir dökümhanede çıraklığa başlayan Gagarin daha sonra Saratov’da bulunan yüksek teknik okuluna seçildi. Oradayken “Hava Kulübü”ne girdi ve küçük uçaklarla uçmayı öğrendi. Bir hobi olarak başladığı bu iş zamanla hayatının önemli bir bölümünü kaplamaya başladı. 1955’te okulunu tamamladı ve bir pilot okulunda savaş uçağı eğitimi almaya başladı.

O dönemlerde Sovyetler kozmonot adaylarını belirlemek için geniş bir tarama programı başlatmışlardı. 20 kozmonot ile Sovyet uzay programına seçilen Gagarin bütün testleri başarıyla geçti.

Yuri Gagarin 12 Nisan 1961’de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı ve uzaya çıkan ilk insan oldu. Kazakistan’daki Baykonur uzay üssünden fırlatılan Vostok adlı roket ile uzaya çıkan Yuri Gagarin dünyanın yörüngesinde tur attıktan sonra Saratov ili Engels kasabasına normal iniş yaptı.

Bu başarının ardından 12 Nisan Rusya’da Kozmonot Günü ilan edildi.