12 Eylül 1980: ABD'nin çocukları başardı!

Tarihler 12 Eylül 1980’i gösterdiğinde Türkiye faşist bir darbeyle uyandı.

12 Eylül 1980: ABD'nin çocukları başardı!

TRT Radyosunda 12 Eylül sabahı İstiklal Marşı’nın ardından çalınan Harbiye Marşı ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren imzalı Milli Güvenlik Konseyi “bir numaralı” bildirisinin okunmasıyla askeri darbe resmen ilan edilmiş oldu.

27 Mayıs 1960 ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinde silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü müdahalesi oldu. Bu müdahale ile Süleyman Demirel’in başbakan olduğu hükümet görevden alındı, Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedildi, 1970 sonrasında değiştirilen 1961 Anayasası uygulamadan kaldırıldı. Bu dönem yaklaşık dokuz yıl sürdü. 12 Eylül 1980 ardından partiler lağvedildi, parti liderleri önce askerî üslerde gözetim altında tutuldu, ardından yargılandı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Paul Henze’nin 12 Eylül darbesinin yapıldığı gün, ABD Başkanı Jimmy Carter’a giderek “Bizim çocuklar başardı (Our boys did it)” dediği aktarılır…

Faşist darbenin bilançosu ise ağır oldu. Darbe sonrası Türkiye Cumhuriyeti kamu ve kuruluşlarında dönemin devlet yöneticilerinin emri ile 1 milyon 683 bin kişi fişlendi, yine Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 bin kişi için idam cezası istendi ve 517 kişiye idam cezası verildi. Haklarında idam cezası verilenlerden 50’si asıldı (26 siyasi suçlu, 23 adli suçlu, 1’i Asala militanı). İdamları istenen 259 kişinin dosyası Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi. Yine 71 bin kişi Türk Ceza Kanunu’nun 141, 142 ve 163. maddelerinden yargılandı, 98 bin 404 kişi örgüt üyesi olmak suçundan yargılandı. 388 bin kişiye pasaport verilmedi. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı. 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti. 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü. 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi. 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı. 23 bin 677 derneğin faaliyeti durduruldu. 3 bin 854 öğretmen, üniversitede görevli 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işine son verildi.

Aynı dönem 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istendi. Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 31 gazeteci cezaevine girdi. 300 gazeteci saldırıya uğradı. 3 gazeteci silahla öldürüldü. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı ve aralarında Hürriyet, Millî Gazete ve Ortadoğu’nun da olduğu 13 büyük gazete için 303 dava açıldı. 39 ton gazete ve dergi imha edildi. Cezaevlerinde toplam 299 kişi yaşamını yitirdi. 144 kişi kuşkulu bir şekilde öldü, 14 kişi aynı dönem yapılan açlık grevlerinde öldü, 16 kişi kaçarken vuruldu, 95 kişi çatışmada öldü, 73 kişiye doğal ölüm raporu verildi, 43 kişinin intihar ettiği bildirildi.

VE DARBE HÜKÜMETİ

21 Eylül 1980 tarihinde ise, Resmi Gazete’de yayınlanan yasa ile Bülent Ulusu geçici hükümeti kurmakla görevlendirildi. Aynı gün atanan 27 kişilik Bakanlar Kurulu’nun 7 üyesi, 12 Mart döneminde kurulan TSK destekli hükümetlerde görev almış kişilerden oluşuyordu. AKP’nin iktidara gelmesinin yolunu da açan bu darbe binlerce insanın hayatına malolmuş ve imam hatiplerin sayısı arttırılması, zamlar peşpeşe gelmesi, emperyalizme bağımlılığın daha da yükselerek devam etmesine neden olmuştur.

Ülkemizin bugün geldiği tabloyu yaratan 12 Eylül darbesinin imzacıları ve taşıyıcılarını unutmamak gerekiyor.

İşte 12 Eylül Darbe Hükümeti’nin isimleri:

Başbakan: Emekli Oramiral Bülend Ulusu

Başbakan Yardımcısı: Turgut Özal

Başbakan Yardımcısı: Zeyyat Baykara

Devlet Bakanı: Prof. Dr. İlhan Öztrak

Devlet Bakanı: Mehmet Özgüneş

Devlet Bakanı: Prof. Dr. Nimet Özdaş

Sosyal Güvenlik Bakanı: Sadık Şide

Kültür Bakanı: Cihad Baban

Adalet Bakanı: Cevdet Menteş

Milli Savunma Bakanı: Haluk Bayülken

İmar ve İskan Bakanı: Şerif Tüten

İçişleri Bakanı: Emekli Korgeneral Selahattin Çetiner

Enerji ve Tabi Kay. Bk.: Serbülent Bingöl

Köy İşleri Bakanı: Münir Raif Güney

Turizm Bakanı: İlhan Evliyaoğlu

Sanayi Bakanı: Şahap Kocatopçu

Ulaştırma Bakanı: Necmi Özgür

Tarım ve Orman Bakanı: Prof. Dr. Sebahattin Özbek

Çalışma Bakanı: Prof. Dr. Turan Esener

Dışişleri Bakanı: İlter Türkmen

Maliye Bakanı: Kaya Erdem

Milli Eğitim Bakanı: Emekli Korgeneral Hasan Sağlam

Bayındırlık Bakanı: Tahsin Onalp

Ticaret Bakanı: Kemal Cantürk

Sağlık Bakanı: Emekli Tümgeneral Prof. Dr. Necmi Ayanoğlu

Gümrük ve Tekel Bakanı: Emekli Korgeneral Recai Baturalp