11 Eylül 2001: Ortadoğu'ya müdahalenin aracı olarak 11 Eylül saldırısı

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle birlikte bugün 11 Eylül saldırısı dünya siyasetinde ABD'nin politikalarının gittikçe başarısız olduğunu simgeler hale geldi. Halbuki dünyanın jandarmalığına soyunan ABD için 11 Eylül tüm dünyada terörizmle mücadelenin başlangıcı için bir nedeni ifade ediyordu.

11 Eylül 2001: Ortadoğu'ya müdahalenin aracı olarak 11 Eylül saldırısı

11 Eylül 2001 sabahı Amerika Birleşik Devletleri, korkunç bir saldırının hedefi oldu. Bir grup radikal İslamcı; Boston, Newark ve Washington’dan kalkıp San Francisco ve Los Angeles’a giden dört yolcu uçağını kaçırarak New York’taki İkiz Kuleler’e ve Virginia’daki ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a çarptı. İkiz Kuleler’de 3 binden fazla, Pentagon’da 125 kişi ve uçaklardaki 246 kişi hayatını kaybetti, 6291 kişi yaralandı.

Saldırı, dünya medyası tarafından “medeniyetler çatışması” olarak yorumlandı. 11 Eylül saldırılarını gerekçe gösteren başkan George W. Bush, önce Afganistan, ardından da Irak’ı işgal etti. ABD Başkanı George W. Bush Terörizmle Savaş Kampanyası başlattı ve bu kampanya ile NATO’nun 5. maddesini işletmeye başlattı.

Saldırı ile ilgili netleşmeyen bilgiler olsa da bilinen bir gerçek şu ki; ABD bu saldırıyı fırsata dönüştürmek konusunda elindeki tüm olanakları seferber etti. Irak saldırıdan sorumlu tutulmuş ve sadece iki yıl sonra, 2003’te Irak’a operasyon başlatılarak işgal edilmişti. Bu işgal sonucunda Irak’ta 2 milyon kişi yaşamını yitirdi.

Saldırıdan sorumlu tutullan El-Kaide’ye karşı başlatılan karşı propaganda ürünü olarak Usame Bin Ladin o dönemde Afganistan’da iktidar olan Taliban’dan istenmiş Taliban’ın bu teklifleri reddetmesiyle birlikte Afganistan’a müdahale süreci başlatılmıştı. SSCB’ye karşı silahlandırılan Taliban bu sefer de ABD’nin bölgeye müdahale aracı olarak işlev görüyordu.

Barack Obama döneminde şüpheli bir şekilde Usame Bin Ladin’in Pakistan’da öldürüldüğünün iddia edilmesinden sonra ABD yönetimleri gittikçe sözde savaşları bitirme söylemine başvurdular.

Barack Obama’nın döneminde de görev alan John Biden, ani bir biçimde Afganistan’dan çekilme kararı almasıyla birlikte Afganistan’da Taliban iktidarı tekrardan ele geçirdi. Ve bu olay ABD’nin teorik olarak ‘Medeniyetler Çatışması’ tezinin tarihin çöplüğüne gittiğinin ilanıydı.

ABD, başlatmış olduğu bu saldırı ile radikal İslam’ın beslenmesini sağlamış, Ortadoğu’nun parçalanmasına neden olmuş, milyonlarca insanın yurdundan göç etmesine, göç ederken ölmesine göz yummuştur.

Oysa ki 11 Eylül saldırısının faillerinin kim olduğu, kimler tarafından planlandığına dair bir çok soru ortada duruyorken, sonrasından ABD’nin attığı adımlara bakıldığında emperyalizmin politikaları sonucu böyle bir eylemin gerçekleştirilmiş olduğu bir gerçek.