10 Ekim Katliamı'nda hayatını yitirenler için yerleştirilen matem ağaçları Ankara Valiliği tarafından kaldırıldı

TMMOB: "10 Ekim Katliamının 6. Yıldönümü için yerleştirilen matem ağaçları fidanlar Ankara Valiliği tarafından kaldırıldı"

10 Ekim Katliamı'nda hayatını yitirenler için yerleştirilen matem ağaçları Ankara Valiliği tarafından kaldırıldı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, 10 Ekim Ankara katliamının 6. yıldönümü dolayısıyla Ankara Garı önüne yerleştirdiği Matem Ağaçları fidanlarının Ankara Valiliği tarafından kaldırıldığını açıkladı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim Barış Derneği, 2020 yılında ‘Emek, Barış ve Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması’ düzenlemişti. Yarışmaya 38 proje katılmıştı. Yarışmada dereceye giren projeler, 3 Mart 2020 tarihinde düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklanmıştı. Basın toplantısına Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcisi de katılmış ve projenin hayata geçmesi konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etmişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, yarışmayı kazanan projeler arasında yer alan Matem Ağaçları (Gingko Bloba) fidanlarının, katliamın 6. yıldönümü dolayısıyla 9 Ekim 2021 tarihinde Ankara Garı önüne yerleştirmeye başlamıştı. Saksılarda yer alan fidanlar, 9 Ekim gece saatlerinde Ankara Valiliği tarafından kaldırılmaya başlandı.

Haberi alan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Ankara Garı önüne giderek yetkililerle görüştü. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de görüşmeleri sonuçsuz kaldı ve fidanlar emniyet görevlileri tarafından alandan kaldırıldı.

TMMOB, konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. TMMOB’un açıklaması şöyle:

“10 Ekim Ankara Katliamı’nın gerçekleştiği Ankara Garı önüne Matem Ağaçları yerleştirilmeye başlandı. Anıt Meydan ve Anma Yeri’nin yapım süreci başlamış oldu. Sürece katkısı olan herkese teşekkürler. Unutmayacağız, Unutturmayacağız!

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 9 Ekim Cumartesi günü Ankara Garı önüne, 10 Ekim Ankara Katliamı yıldönümü için yerleştirilen ve anıt meydan projesi kapsamında yer alan Matem Ağaç fidanları, Ankara Valiliği tarafından kaldırılmaktadır.

10 Ekim Katliamı’nın gerçekleştiği yerden proje kapsamında yerleştirilen ağaçların kaldırılmasının hiçbir mantıklı ve vicdani gerekçesi olamaz. 103 canımızın bizlerden koparıldığı alanda Matem Ağacı’nın fidanına dahi tahammül edemeyenler, vicdanlarda mahkum olacaktır.

Ülke tarihinin en büyük katliamının gerçekleştiği yer, Emek, Barış, Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri olacak! Matem Ağaçlarımız, 103 kardeşimizin kanının döküldüğü alana her 10 Ekim’de yaprağını dökecek, katliam nesiller boyunca unutulmayacak. Engelleyemeyecekler.

10 Ekim Katliamı'nda hayatını yitirenler için yerleştirilen matem ağaçları Ankara Valiliği tarafından kaldırıldı

Ankara Valiliği’ne soruyoruz: 10 Ekim Katliamı’nın 6. yılında, alana Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirilen, anıt meydan projesi içerisinde yer alan Matem Ağaç fidanlarını gece yarısı neden alıp götürdünüz?”