Zonguldak'taki madenlerde 6 yılda 68 maden işçisi yaşamını yitirdi

İşçilerin 31'i özel maden şirketlerinde, 25'i kaçak işletilen ocaklarda, 12'si ise TTK'ya ait maden ocaklarında hayatını kaybetti

Zonguldak'taki madenlerde 6 yılda 68 maden işçisi yaşamını yitirdi

Zonguldak’taki madenlerde, son 6 yılda meydana gelen göçük, patlama, zehirlenme gibi iş kazalarında 68 işçi yaşamını yitirdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) Aralık ayı itibariyle 7 bin 900 işçi çalışırken, özel maden şirketlerinde çalışan maden işçileriyle birlikte bu sayı 12 binleri buluyor. Ancak kentte ruhsatsız olarak açılan kaçak ocaklarda da üretim yapılıyor. Resmi olmayan rakamlara göre, kaçak ocaklarda bini aşkın madenci günlük 100 ile 200 lira yevmiye karşılığında çalışıyor.

6 YILDA 68 MADENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Maden ocaklarında, 2014- 2020 Aralık ayı başına kadar meydana gelen göçük, patlama, zehirlenme gibi iş kazalarında 68 maden işçisi yaşamını yitirdi. İşçilerin 31’i özel maden şirketlerinde, 25’i kaçak işletilen ocaklarda, 12’si ise TTK’ya ait maden ocaklarında hayatını kaybetti. Patlatılarak, mühürlenen kaçak kömür ocaklarının çoğunun, daha sonra tekrar üretime açılması ise dikkat çekici. Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde ocak ayında meydana gelen olayda, 80 gün önce mühürlenmesine rağmen kaçak olarak çalıştırılan kömür ocağında, 41 yaşındaki Murat Ovaz ve 47 yaşındaki Sebahattin Kalaycıoğlu hayatını kaybetmişti.

Kilimli’de bugün de özel bir maden ocağındaki göçük nedeniyle bir işçinin yaralandığı aktarıldı.

“CAN GÜVENLİĞİ KURALLAR ARTTIRILARAK SAĞLANMALI”

Genel Maden İşleri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, birçok mesai arkadaşının kazalarda hayatlarını kaybettiğini ifade etti. Yeşil, şöyle konuştu:

“Son 6 yılda kentimizdeki maden ocaklarında 68 vefat olmuştur. TTK’ya bakıldığında tarihinde çok acılar yaşamış bir kurumdur. Bununla beraber işçi sağlığı ve iş güvenliği anlamında büyük yatırımlar yapmış gözde kuruluşlardan bir tanesidir. TTK için Türkiye’nin bir madencilik okulu diyebilirsiniz. TTK, kendi verdiği rödevanslı sahaları da iş güvenliği anlamında bizzat denetlemektedir. Daha sıkı önlemlerle arkadaşlarımızın can güvenliği kuralları artırılarak sağlanmalıdır.”