Ziraat Mühendisleri Odası: Buğdayda alım fiyatı maliyeti karşılamıyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, buğdayın alım fiyatının maliyeti karşılamadığını belirterek, taban alım fiyatının değiştirilmesi gerektiğini söyledi

Ziraat Mühendisleri Odası: Buğdayda alım fiyatı maliyeti karşılamıyor

Bu yıl alım fiyatı 1.65 TL olarak açıklanan buğdayın maliyetini karşılamadığını belirten ZMO Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, üretimin devamı için taban alım fiyatının en az 2.03 TL olması gerektiğini söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, buğday taban fiyatına dair açıklamalarda bulundu. Buğdayda hasadın ilk olarak Mayıs ayında Çukurova kentlerinde başladığını belirten Korkut, bu nedenle hasat başlamadan ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı fiyatın, tüccar alım fiyatlarında da belirleyici ile etkili olduğunu söyledi.

Bu yıl alım fiyatı 1.65 TL/kg olarak açıklanan buğdayın maliyetini karşılamadığını belirten ZMO Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, üreticinin kar edebilmesi ve üretimin devamı için taban alım fiyatının en az 2.03 TL olması gerektiğini söyledi. Korkut, uzun yıllardır buğdayda açıklanan düşük taban fiyatları nedeniyle ekim alanlarında azalma olduğunu belirtti.

‘TMO’NUN AĞIRLIĞI ARTTIRILMADILIR’

Devletin üretim maliyetlerini azaltacak politikalara öncelik vermesi gerektiğini belirten Korkut, “Üreticiyi iyi fiyattan satış garanti sağlayacak olan TMO’nun piyasada ağırlığı arttırmalıdır. Buğday çiftçisi tüccarlara terk edilmemelidir. Bu yıl için buğdayın alım fiyatı 1.65 TL/kg olarak açıklanmıştır. Ancak TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemizin Tarla Bitkileri Komisyonu’nun çiftçi bazında yapmış olduğu çalışma sonucunda 2020 yılı 1 kg buğday üretim maliyeti 1.69 TL olarak tespit edilmiştir. Yani açıklanan alım fiyatı buğday üretim maliyetinin gerisindedir. Yine çiftçinin yüzünü güldürmemiştir. Buğdayın üretim maliyetine yüzde 20 üretici karı eklenmeli ve buğdayın kilogram satış fiyatı 2.03 TL olmalıdır. Böylece buğdayda karlı ve sürdürülebilir bir üretim gerçekleşebilsin.”