Zarif: Bazı Arap ülkeleri kendilerine güvenecekleri yerde ABD'den güvenlik talep ediyorlar

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Arap dünyasını ABD ve İsrail ile Filistin aleyhinde müttefik olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

Zarif: Bazı Arap ülkeleri kendilerine güvenecekleri yerde ABD'den güvenlik talep ediyorlar

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e ait internet sitesinde yayınlanan röportajında, Arap ülkelerinin ABD ve İsrail ile ilişkileri ve bu ilişkilerin Filistin meselesine etkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri’nin İsrail toprağı olarak tanınması ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının arkasında bazı Arap ülkelerinin ABD karşısındaki tutumlarının olduğunu savunarak, “Arap dünyası, ABD ve Siyonist rejimden kendi güvenliklerinin sağlanmasını talep ediyor. Kendilerine, halkına ve Müslüman komşularına güvenecekleri yerde ABD’den güvenlik talep ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Filistin’in, Trump’ın sözde barış planıyla Güney Afrika’daki ırksal ayrımcılığı savunan apartheid rejiminin uygulamalarının yaşanacağı bir yere dönüşeceğini söyleyen Zarif, “İşgal altındaki Filistin’in ortasında belirlenmiş alanlar halkı gözetimde tutmak amacıyla şekillenecek” ifadelerini kullandı.

Zarif, söz konusu anlaşmadaki konuların Madrid ve Oslo gibi Filistin ile ilgili varılan uluslararası anlaşmalarca belirlenen şartların da ötesine geçtiğini belirterek, “Yüzyılın Anlaşması, 1967’den sonraki tüm toprakları bile siyonistlere bağışlıyor” değerlendirmesinde bulundu.