Yurttaşa akşam pazarı öğütleyen Diyanet'e dev külliye: Maliyeti 90 milyon TL’yi geçti

Yurttaşa, ucuz sebze için akşam saatlerinde pazara gitmelerini tavsiye eden Diyanet’in, Elazığ’da yapımı devam eden külliyesinin maliyeti 90 milyon TL’yi geçti.

Yurttaşa akşam pazarı öğütleyen Diyanet'e dev külliye: Maliyeti 90 milyon TL’yi geçti

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Elazığ’a inşa ettiği “külliye”nin maliyeti sürekli büyüyor.

Elazığ’da 2018’de 19 bin 250 metrekarelik alanda yapımına başlanan ancak “Tasarruf tedbirleri” gerekçesiyle bir süre inşaatı durdurulan Harput Diyanet Külliyesi için 2020 yılı bütçesinden 13 milyon 761 bin TL ayrıldı. 2018’de 63 milyon 420 bin TL’lik proje ile tutarı ile yapımına başlanan külliye için bugüne kadar toplam 76 milyon 920 bin TL harcandı.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin imzalı habere göre, AKP Elazığ Milletvekili Metin Bulut’un, “Tasarruf tedbirlerinden dolayı bazı tesislere başlamama durumu söz konusuydu. Ama biz bunun Elazığ açısından ne kadar önemli olduğunu anlatınca bakanlığımız da bizi kırmadı” dediği Harput Diyanet Külliyesi’nin maliyeti sürekli artıyor. Harput Diyanet Eğitim Merkezi binasının yerine yapılan ve “İslam dünyasının en büyük külliyelerinden” biri olacağı bildirilen Uluslararası Harput Diyanet Külliyesi için Elazığ İl Özel İdaresi’nce duyurulan maliyet aşıldı. Ziver İnşaat’ın üstlendiği inşaatın bir yılın sonunda 76 milyon TL’ye çıkan maliyet tutarı 2020 yılı için ayrılan 13 milyon 500 bin TL’lik ödenek ile 90 milyon TL’yi aştı.

Bütçe büyüklüğü ile aralarında yatırımcı bakanlıkların da olduğu 12 kuruluşu geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bakım onarım masrafları da milyonlarca lirayı buldu. Kurumun yalnızca İstanbul ve Ankara’daki binalarının 2019 yılı bakım ve onarım masrafı 7 milyon 884 bin TL tuttu. Yatırım Programı’na göre, Diyanet’e ait tesislerin bakım ve onarımı için 2020 yılında16 milyon TL harcanması öngörülüyor.

Diyanet’in yayımlandığı ‘Aile’ dergisinde yer alan “Tasarruflu pazar alışverişi nasıl yapılır?” başlıklı yazıda, “Ucuza almak için akşam saatlerini bekleyin” tavsiyesinde bulunulmuştu.

Yurttaşlar, ekonomik darboğaz nedeniyle en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekerken Diyanet’in sadece elektrik, su ve doğalgaz masrafı 5 milyon TL’yi aştı. Milyonlarca lira fatura ödeyen kurum 2016 ve 2017 yıllarında da 3,8 milyon TL’lik 36 araç aldı.