Yurtdışından gelen ‘üst düzey’ misafirlere ücretsiz av izni!

Yurt dışından gelen 'üst düzey' misafirlere Türkiye'de ücretsiz olarak avlanma izni verilmesi büyük tepki çekti.

Yurtdışından gelen ‘üst düzey’ misafirlere ücretsiz av izni!

TBMM’de görüşmeleri devam eden torba yasa teklifine ‘av turizmi’ ile ilgili önemli bir madde getirildiği öğrenildi.

Meclis Tarım Komisyonu’ndan geçen karara göre, yurt dışından gelen ‘üst düzey’ misafirlere Türkiye’de ücretsiz olarak avlanma izni verilecek. Yabani hayvanlar, “mala ya da cana zarar verdiği” gerekçesiyle izinsiz avlanabilecek.

Cumhuriyet‘ten Ece Piroğlu’nun haberine göre, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, karara sert tepki göstererek, “Ücretsiz cinayet izni veriliyor. Yurt dışından birileri gelecek, onlarla dostluk ilişkilerinizi güçlendirebilmek adına ülkenizdeki hayvanları ücretsiz olarak öldürteceksiniz. Bizler bu kadar düşmedik” dedi.

Cana ve mala zarar verme gerekçesinin kime ya da neye göre ölçüleceğini soran Özkan, “Biri dedi ki ‘şurda ayılar domuzlar vardı benim mısır tarlama zarar verdi’ veya ‘geçerken hayatımı risk etti’ İnsanların hayvanları öldürme duygularını tatmin edebilmek adına o kadar korkunç kararlar almışlar ki. Hangi kurum cana ve mala zarar vermeyi ölçütleyecek? Bu öldürülen hayvanın cana ya da mala zarar verdiğini köy muhtarı mı ölçütleyecek yoksa hayvanlarla hiç alakası olmayan Doğa Koruma Milli Parklar’ın şefi mi ölçütleyecek?” ifadelerini kullandı.

“KOLLUĞUN ANLAMI KALMADI”

Getirilen maddeyle birlikte kolluk gücünün de bir manasının kalmayacağını söyleyen Özkan, “Kolluk oluşturuldu lakin çıkan kanunla kolluğun koruyacağı hayvan kalmayacak. Birileri bir yerde hayvanı vurdu kolluk gitti ‘bu hayvanı niye vurdun’ dedi. Dedi ki ‘canıma kast etti’ gören var mı yok, kamera var mı yok. Kolluk napacak hiçbir şey, Bu karar kolluğu da pasifize etti hiçbir anlamı kalmadı.” dedi.