Yunanistan Meriç nehri kıyısına 400 polis konuşlandırıyor

Türkiye Yunanistan arasında geçtiğimiz günlerde yaşanan sınır geriliminin ardından Yunanistan'dan tansiyonu yükseltecek bir adım geldi.

Yunanistan Meriç nehri kıyısına 400 polis konuşlandırıyor

Yunanistan’ın Türkiye ile kara sınırına “olası bir göçmen akışını önlemek üzere” cuma gününe kadar 400 polis memuru göndereceği bildirildi.

Evros ilini ziyaret eden Yunan bakan Michalis Chrisochoidis basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Bizi endişelendiren olağandışı bir durum yok, biz her zaman güvenliğimiz için endişeliyiz” şeklinde konuştu.

Chrisochoidis, 400 polisin Evros’ta küresel salgın öncesi olduğu gibi konuşlandırılacağını söyledi.

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulo, önceki gün özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Covid-19 salgını sonrası Türkiye’den yeni bir göçmen akışının yaşanma olasılığından bahsetmişti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile Yunanistan arasında Kardak krizinin ardından şimdi de Meriç nehrindeki bir bataklık nedeniyle tansiyon yükseldi.

İki ülke arasında doğal sınır oluşturan Meriç nehrindeki Ferre Kupürü bölgesinde Türk askerlerinin çadır kurup bayrak astığını iddia eden Atina yönetimi, “sınırların işgal edildiğini” ileri sürerek Türkiye’ye nota verdi. Olay Yunan basınında da geniş yer buldu.

Türkiye de Atina’nın bu bölgede tel çit inşa edeceğini duyurmasının ardından bir nota vererek “kara hududunun ihlal edilmemesini” istediğini belirtti.

191 kilometre uzunluğa sahip Meriç Nehri, mültecilerin Avrupa’ya ulaşmak için kullandığı yasa dışı rotalardan biri. Kışın nehir sularının bastığı, yazınsa bataklığa dönüşen Ferre Kupürü de bu geçişlerde sıklıkla kullanılıyor.