Yunanistan Komünist Partisi'nden 'göçmen krizi' açıklaması: AB ve NATO'nun politikaları sorgulanmalıdır

"(Yunan) Hükümeti, Erdoğan’ı kendi çıkarları için destekleyen Avrupa Birliği ve NATO’un politikalarını sorgulamadığı sürece problem daha kötü hale gelecektir. Mülteciler ve göçmenler basitçe yeni ve daha tehlikeli kaçış yolları ararken, mülteciler, hükümetlerin mülteciler aleyhine oynadıkları jeopolitik oyunların ve kaçakçıların insafına bırakılacaktır."

Yunanistan Komünist Partisi'nden 'göçmen krizi' açıklaması: AB ve NATO'nun politikaları sorgulanmalıdır

İdlib’deki operasyonların ardından gece yarısı otobüslerle sınıra taşınan düzensiz göçmenler sınırda Yunanistan’ın önlemiyle karşılaşınca sınırda beklemeye başlamış, bazıları ise geri dönmeye karar vermişti.

İdlib’deki gelişmelerle eş zamanlı olarak, Türkiye’den Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlere sınır kapılarını açtığı duyurulmuştu. Ülkenin farklı yerlerinden kimi organizasyonlarla Edirne’ye götürülen göçmenler, Kastanies Sınır Kapısı’nda geçişlere izin vermeyen Yunanistan’ın sert müdahalesi ile karşılaşmıştı.

Yunanistan, düzensiz göçmenlere ilişkin yaptığı açıklamada, 4 bin kişi geri çevrildiğini açıkladı. Türkiye tarafından yapılan açıklamalarda ise sınıra giden göçmen sayılarının arttığı ifade ediliyor.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), konuya ilişkin yayımladığı açıklamada, “Avrupa Birliği ve NATO’nun politikalarını sorgulamadığı sürece problem daha kötü hale gelecektir. Mülteciler ve göçmenler basitçe yeni ve daha tehlikeli kaçış yolları ararken hükümetlerin mültecilerin aleyhine oynadıkları jeopolitik oyunların ve kaçakçıların insafına bırakılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Yunanistan Komünist Partisi Basın Bürosu’nca yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yükselen mülteci dalgası baskı ile değil; Avrupa-Atlantik planlarına itaatsizlikle karşılanmalıdır.

Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve NATO’nun desteği ile Türkiye’nin Kuzey Suriye’yi işgali, ek olarak Rusya ve Suriye ile askeri tansiyonun yükselmesi sadece bölgede daha fazla savaş riskini arttırmıyor; ayrıca yerlerinden edilmiş mülteci dalgasını da arttırıyor.

Mültecilerin aleyhine oynanan jeopolitik oyunların ve savaşların sonucunda, yükselen mülteci dalgası; baskı ile karşı karşıya kalamaz. Bir yandan bir ülkeyi parçalamak ve insanları evinden etmek, diğer yandan mültecileri adalara ve sınırlara hapsetmeyi içeren Avrupa-Atlantik planlarına itaat edilmemelidir.

(Yunan) Hükümeti, Erdoğan’ı kendi çıkarları için destekleyen Avrupa Birliği ve NATO’un politikalarını sorgulamadığı sürece problem daha kötü hale gelecektir. Mülteciler ve göçmenler basitçe yeni ve daha tehlikeli kaçış yolları ararken, mülteciler, hükümetlerin mülteciler aleyhine oynadıkları jeopolitik oyunların ve kaçakçıların insafına bırakılacaktır.

Yunan Hükümeti, AB’ye mültecilerin gidecekleri yere hareket edebilmesi için mümkün olan şartları azami olarak sağlamalıdır. Mültecilerin adil bir biçimde Avrupa Birliği üyesi ülkelere dağıtılmasını garanti altına almak için tamamen boşa düşen AB-Türkiye antlaşması ve Dublin antlaşması karşıya alınmalıdır.

Yunanistan Komünist Partisi Basın Ofisi