Yunanistan hükümeti: Silah almak için Fransa dahil bir dizi ülkeyle görüşüyoruz

Yunanistan, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimlerin ardından silah alımıyla ilgili açıklama yaptı

Yunanistan hükümeti: Silah almak için Fransa dahil bir dizi ülkeyle görüşüyoruz

Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklarının sondajı konusunda Türkiye ile askeri alanda tırmanan bir kriz içindeki Yunanistan’dan bir hükümet yetkilisi, Reuters’a yaptığı açıklamada:

“Ülkemizin savunma potansiyelini artırmak için Fransa ile görüşüyoruz, görüşme halinde olduğumuz sadece Fransa değil. Bu bağlamda savaş uçağı alımını da içeren bir müzakere var.”

Yunanistan hükümet yetkilisi nihai karar verilmediğini sözlerine ekledi.

Dün Yunan medyasında Atina’nın Fransa’nın Dassault şirketinden 18 Rafale savaş uçağı alma konusunda anlaştığına dair haberler çıkmıştı.

Bir gün önce Yunanistan Maliye Bakanı Hristos Staykuros, ülkenin mali krizle geçen uzun yıllardır savunma harcamalarında büyük kesintiye gittikten sonra, caydırıcılık gücünü artırmak için nakit rezervlerini silah alımı ve diğer araçlara aktarmaya hazır olduğunu söylemişti.

Aynı zamanda Atina ile Paris arasında müzakere edilen ve yıl sonunda imzalanması beklenen silah anlaşmasının, Yunanistan’a ilk etapta 10 Rafale satılmasını, ikinci etapta 8 Rafale’nin hediye edilmesini içerdiği, bu 8 Rafale’nin Libya’da Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı üsleri vurduğu iddiası, EurAsian Times tarafından dile getirildi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki krizde ikincisinden yana açık tavır alan Fransa’nın Doğu Akdeniz’de yeni bir hamle yapacağı da öne sürüldü.

FRANSA’NIN DOĞU AKDENİZ HAMLESİ

Fransız kaynaklar ve denizcilik kaynakları, Fransa’nın nükleer güçle çalışan uçak gemisi Charles de Gaulle’ün bilinmeyen sayıda savaş gemisi ve denizaltıyla birlikte bu ay başında Doğu Akdeniz’e açılacağı iddiasını geçti. Kararın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıkladığı ‘kırmızı çizgi politikası’ kapsamında alındığı belirtildi. Beyrut Limanı patlamasıyla sarsılan Lübnan’ı bugün ziyaret eden Macron, 10 Eylül’de Atina’ya gitmeyi planlıyor.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Stano ise  Fransız uçak gemisinin Doğu Akdeniz’e gönderildiği yönündeki iddiaların ve bunun gerginliği düşürüp düşürmeyeceğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Doğu Akdeniz’deki durum iyi değil. AB üye ülkeleri, gerginliğin düşürülmesi ve mevcut durumun tersine çevrilmesi konusunda verdikleri mesajlarda gayet açık ve netti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in verdiği mesaj da oldukça netti. Yapılması gereken Türkiye ile oturup çözüm bulmaya çalışmak ve diyalogla gerginliği azaltmak. Önemli olan ve aktörlerin odaklanması gereken konu bu.”

Stano, cuma Berlin’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısının sonuçlarının halen geçerli olduğunu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile dayanışma sergilendiğini, Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşürülmesini istediklerini belirtti.

Gerginliğin düşürülmemesi halinde Türkiye’ye yaptırım seçeneğine atıf yapan Stano, “Ama diyalog, dolaylı müzakereler ve görüşmeler yoluyla gerginliğin düşürülmesi için çaba sarf etme yolunu da takip edebiliriz” dedi.

Stano, Türkiye’nin de gerginliğin düşürülmesine katkı sağlayacak şekilde hareket etmesini istediklerini dile getirdi.

Fransız uçak gemisinin Doğu Akdeniz’e gönderildiği yönündeki iddialar ve bunun gerginliği düşürüp düşürmeyeceği sorulan Stano şu görüşleri aktardı:

“Doğu Akdeniz’deki durum iyi değil. AB üye ülkeleri, gerginliğin düşürülmesi ve mevcut durumun tersine çevrilmesi konusunda verdikleri mesajlarda gayet açıktı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in verdiği mesaj da oldukça netti. Yapılması gereken Türkiye ile oturup çözüm bulmaya çalışmak ve diyalogla gerginliği azaltmak. Önemli olan bu ve aktörlerin odaklanması gereken konu bu.”