Yunanistan heyeti NATO toplantısını terk etti

Brüksel’deki NATO Parlamenter Asamblesi’ne katılan Yunanistan heyeti, Türkiye’nin 'yasadışı' eylemleri hakkında ittifak üyelerine bilgi vermek isteyince toplantı başkanı tarafından engellenmesi üzerine toplantıyı terk etti.

Yunanistan heyeti NATO toplantısını terk etti

Brüksel’deki NATO Parlamenter Asamblesi’ne katılan Yunanistan heyeti, Türkiye’nin ‘yasadışı’ eylemleri hakkında ittifak üyelerine bilgi vermek isteyince toplantı başkanı tarafından engellenmesi üzerine toplantıyı terk etti.

Skai televizyonunun aktardığına göre, Yunanistan heyeti NATO Parlamenter Asamblesi toplantısında Türkiye ve Libya arasında imzalanan anlaşmayı gündeme getirerek bu anlaşmanın uluslararası hukuku ve Yunanistan’ın egemen haklarını ihlal ettiğini dile getirdi. Yunanistan heyeti  Türkiye’nin ‘yasadışı’ eylemlerde bulunduğu iddiasıyla ilgili NATO üyelerini bilgilendirmeye çalıştığı sırada oturum başkanının müdahale ettiğini ifade etti.

Konuyla ilgili Yunanistan Parlamentosu şu açıklamayı yaptı:

Brüksel’deki NATO Parlamenterler Meclisi’nin çalışması sırasında, bir Yunan Delegasyonu olarak, uluslararası hukuku ve Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal eden Türkiye-Libya Anlaşması konusunu vurguladık. Türkiye’nin NATO Büyükelçisinden, Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal etme konusunda cevaplar almaya çalıştık ve NATO üyelerimizi bilgilendirmeye çalıştık. Türkiye’nin yasadışı eylemleri ve bölgedeki girilimi artırdığını belirttik. Türkiye’nin, Libya ile mutabık kaldığı Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanına ilişkin anlaşmanın uluslararası hukuk ilkesini kasten ihlal ettiğini özellikle vurguladık. Türkiye, Fransa ve İtalya gibi NATO üyesi ülkelerin petrol şirketlerine yönelik araştırma için uluslararası bir ihale tarafından verilen arsalarda Kıbrıs EEZ’de yasadışı sondaj çalışmaları yürütmektedir. Çalışmanın başkanı yazılı ve sözlü sorularımızı sistematik olarak kesintiye uğrattı.