YTÜ Öğrencileri: Bedri Gencer Yıldız'dan defol!

Depremi, çocuk yaşta evliliklerin yasaklanmasına bağlayan, Yıldız Teknik Üniversitesi 'profesör'lerinden Bedri Gencer'e tepkiler büyüyor.

YTÜ Öğrencileri: Bedri Gencer Yıldız'dan defol!

Bilindiği gibi Yıldız Teknik Üniversitesi ‘profesör’lerinden Bedri Gencer, 24 Ocak’taki Elazığ’da yaşanan 6.8’lik depremin ardından skandal bir paylaşımda bulunmuş ve depremi çocuk yaşta evliliklerinin yasaklanmasına bağlayarak “Gayretullaha dokunmak edebiyat değildir. AIDS, ebola virüsü… Avustralya, Çin gayretullaha dokundu azap geldi. Maazallah, biz de zinayı, livatayı yasallaştırarak, Allah’ın helal kıldığı yaşta evliliği tecavüz sayarak, mutlu yuvaları bozarak gayretullaha dokunmayalım. Az kaldı” ifadelerini kullanmıştı.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri ise aslen ‘bilim üretin merkezi’ olması gereken üniversitelerine yerleşmeye çalışan gerici zihniyetten oldukça rahatsız. Gazete Manifesto’ya konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, bu tablonun kendileri için kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, tüm öğrencilerin bu meseleye kamuoyu kadar tepkili olduğunu belirtiyorlar.

Geçtiğimiz haftalarda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde görev yapan Bedri Gencer, Elazığ depremi sonrasında akla ve mantığa uymayan açıklamalarda bulunmuş ve kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılaşmıştı. Buraya dair ne söyleyebilirsiniz?

M.Y. :Yeryüzü ve doğa olaylarına ilişkin açıklamaların bilimsellikten uzak olarak açıklanmaya çalışılma çabası ve bu çabanın köklü bir üniversitede bulunan biri tarafından yapılmış olması, Türkiye’de eğitim açısından içler acısı bir durumda olduğumuzu açık ve net bir şekilde göstermektedir. Türkiye’nin geleceği gençliğin ellerindedir ve bu tahlilde gençliğin gerekli olan bilimsel eğitimi alamadığını, gericilikle iç içe olan üniversitelerimizden görmekteyiz.
Gericilik bu tarz doğa olaylarının dahi, şeriat düzenine uygun yaşanmadığı için olduğunu propaganda etmekte ve orta çağ zihniyetini her fırsatta ortaya dökmektedir.

Bütün bu tabloda üniversitelere gericilik ve piyasacılıkla saldıran AKP iktidarının payı olduğu unutulmamalı. Yaşanan dönüşüm, üniversitelerden bilimi ve aklı tamamen uzaklaştırmış durumda. Dolayısıyla Bedri Gencer gibileri ise bu süreçte üzerine düşen görevi yapmakta.

Bu örnek göz önünde bulundurulduğunda, üniversitelerin ve akademinin geldiği durum ortaya çıkıyor. Öğrenciler gözünden bu tablo nasıl görünüyor?

M.Y.: Öncelikle bu tablo bizim açımızdan kabullenemez. KHK’larla atılan akademisyenlerin yerine kimlerin konulduğunu göstermektedir bu tablo bize. Bu tablonun oluşmasında Bedri Gencer kadar yaratıcıları da suçludur. Bununla birlikte gericiliğe karşı gençlik her zaman kararlı duruşuyla karşı koyacaktır ve bu isteği tarih boyunca sönümlenmemiş, sönümlenmeyecektir. Gericiliğe karşı her zaman bilimi savunarak bilime yönelerek ilerlenmesi gerekliliğiyle hareket edilecektir. Bu sebeple Yıldız öğrencileri bu tabloyu değiştirmek için hareket edecektir.

Yıldız Teknik Üniversitesi, ilgili kişi hakkında soruşturma açıldığını ve işlem yapılacağını duyurmuştu. Burada bir gelişme var mi?

M.Y.: Soruşturmaya dair, YTÜ öğrencisi olarak herhangi bir gelişme gözlemleyemediğimizi söyleyebilirim ancak dışardan bakan her göz bahsi geçen kişinin kampüs içinde gericilik propagandalarına devam etmesiyle, derslere girmesiyle, kampüs içinde rahat bir şekilde sanki hiç bir şey olmamışçasına yaşamıyla, soruşturmanın ne kadar ilerlediğini ve ilerleyeceğini görebilir.

Soruşturma süresi boyunca bu kişi okulda olacaktır. 90 gün kadarlık olan bu süre boyunca bu orta çağ düşüncesine sahip kişi okulumuzda elini kolunu sallayarak gezecektir. Üniversite tarafından yapılan açıklama sadece bundan ibaret olmakla kalıp hiçbir fiili etki yaratmamıştır. Üniversitemize yakışmayan bu kişinin soruşturma süresince okuldan uzaklaştırılması bizce doğru olandır.

YTÜ öğrencilerinin bu meseleye dair yaklaşımı nedir?

İ.D: YTÜ öğrencileri olarak okulumuzda gerici, çocuk evliliğini meşru kılan bir profesör istemiyoruz. Bilim yuvası diye geldiğimiz üniversitelerde gerici bir eğitimle karşı karşıyayız. Söylenen bilim dışı sözlere ve yaşanan olaylara karşı her zaman tepki göstereceğiz. Tüm öğrenciler bu meseleye kamuoyu kadar tepkilidir ve tepkilerini gösterecektir. Bizim yaklaşımımız açık ve net bir şekilde ortada olsa gerek; Bedri Gencer denen kişi üniversitemizde barınamaz. Kimse onu koruyamaz, haklı gösteremez.