YPG pişman oldukları gerekçesiyle yüzlerce IŞİD'çiyi serbest bıraktı

Suriye'nin kuzeyindeki kamplardan, YPG'nin oluşturduğu SDG isimli silahlı oluşumun siyasi kanadı olarak faaliyet gösteren SDK tarafından ilan edilen genel af kapsamında pişman oldukları gerekçesiyle yüzlerce IŞİD üyesi serbest bırakıldı.

YPG pişman oldukları gerekçesiyle yüzlerce IŞİD'çiyi serbest bıraktı

Suriye’nin kuzeyinde bazı bölgelerin kontrolünü elinde tutan ABD destekli Kürt oluşumu, ilan ettiği genel af kapsamında yüzlerce IŞİD üyesini serbest bıraktı.

Suriye Demokratik Konseyi (SDK) isimli grubun başkanı Amina Omar, serbest bırakılanların ‘ellerine kan bulaşmamış’ ya da ‘IŞİD’e katıldıklarından ötürü pişmanlık duyan kişiler’ olduğunu belirtti

SDK yönetimi, perşembe günü 631 mahkumun serbest bırakıldığını ve halen tutuklu bulunan 253 kişinin cezalarının ise yarıya indirileceğini bildirdi.

Ayrıca SDK, af ve tahliyelerin Suriye’nin kuzeydoğu ve doğu bölgelerindeki aşiret liderlerinin talebi doğrultusunda alındığını aktardı.

Çatı yapısını Kürt YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri isimli silahlı oluşumun siyasi kanadı olarak faaliyet gösteren SDK’nin kontrolünde 20’den fazla cezaevi bulunuyor.

Bu cezaevlerinde 10 binden fazla IŞİD militanı mevcut.

Tutuklular arasında 800’ü Avrupa ülkelerinden olmak üzere 2 bin civarında IŞİD üyesi de bulunuyor. Ancak ülkeleri genellikle IŞİD savaşçılarını geri almayı reddediyor.

SDK, bu ayın başında yaptığı açıklamada, kontrolünde tuttuğu Suriyeli IŞİD üyelerini serbest bırakacağını açıklamıştı.

Bunlardan en büyüğü olan El Hol kampında Suriye ve Iraklı on binlerce kadın ve çocuk da bulunuyor.

El Hol’a yakın yüksek güvenlikli bir diğer alanda ise farklı ülkelerden 10 bin civarında IŞİD destekçisi bulunuyor.

El Hol kampında 65 bin civarında kişi tutuluyor. Ayrıca SDK, özellikle kadınların arasında çok sayıda firar girişimi olduğunu belirtiyor.

Son 10 günde Kürt otoritesinin izni kapsamında onlarca aile kamptan ayrıldı.