Yozgat'ta Rota Tekstil Fabrikasında koronavirüs: İşçiler çalışmaya devam ettiriliyor

Yozgat Sorgun'da bulunan bir tekstil fabrikasında işçiler arasında koronavirüse rastlandı. Fabrika yönetimi artan vaka sayılarına rağmen üretime devam edileceğini duyurdu.

Yozgat'ta Rota Tekstil Fabrikasında koronavirüs: İşçiler çalışmaya devam ettiriliyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde üretim faaliyetini sürdüren Rota Tekstil Fabrikasında geçtiğimiz günlerde 4 işçide koronavirüse rastlandı. Fabrikada artan koronavirüs vakalarına rağmen üretimin devam ettiği öğrenildi.

320 işçinin olduğu fabrikada çalışan bir emekçinin aktardığı bilgiye göre, geçtiğimiz haftadan bu yana vaka sayısının 15 ile 20 kişiye çıktığı ancak yönetimin son kişi kalsa bile üretime devam edeceklerini açıkladığı bildirildi.

Manifesto‘ya konuşan işçi, “Fabrikada geçen hafta önce 4 kişide Koronavirüse rastlanılması ve sonrasında bu sayının 15 ile 20 kişiye çıkmasına rağmen üretim faaliyeti fabrika yönetimi tarafından durdurulmadı. Olayın jandarmaya yansımasıyla fabrikanın kapatılması gündeme geldi. Fakat bu durum Yozgat Valisi Ziya Polat’ın fabrikaya gelmesiyle ortadan kalktı.” açıklamasında bulundu.

‘İŞÇİLERİN YARISI POZİTİF ÇIKARSA KARANTİNA UYGULANACAK’

Rota Tekstil Fabrikası işçisi, karantina uygulanıp uygulanmayacağının henüz belli olmadığını belirterek “14 Ağustos Cuma günü fabrikada çalışan tüm işçiler olarak koronavirüs testi için kan verdik. Fabrika müdürünün yaptığı açıklamaya göre fabrikada 14 gün karantina uygulanıp uygulanmaması çıkan test sonuçlarındaki sayıya bağlı. Yani fabrikanın yarısında koronavirüse rastlanır ise 14 gün karantina uygulanacak. Eğer rastlanmazsa sadece hasta olanlara karantina uygulanacak, olmayanlar ise çalışmaya devam edecek.” dedi.

‘KABULLENMEYEN İSTİFA ETSİN’

Fabrikada durumdan rahatsız olanların istifaya yönlendirildiğini açıklayan işçi şöyle konuştu:

“Bizlere fabrikanın devlet tarafından desteklenmediğini bu yüzden ücretsiz izin uygulamasına yasal olarak geçemediklerini ve son olarak son bir kişi kalsa dahi çalışmanın devam edeceğini, bu durumu kabullenmeyen olursa tüm haklarından feragat edip istifa etmesi gerektiğini söylediler.”

‘ENDİŞELİYİZ, YAPTIRIM UYGULANSIN’

“Bu resmen burada çalışan işçilere ölümü gösterip sıtmaya razı etmekten başka bir şey değildir. İşçiler arasında 60 yaşında olan ya da kronik rahatsızlığı olanlar mevcut. Çalışanlar olarak oldukça tedirgin ve endişeliyiz. İşçiler olarak talebimiz fabrikaya acilen bir yaptırım uygulanması ve tüm işçilerin izne çıkarılmasıdır.”