Yol kontrolünde el konulan koyunları gebe olmalarına rağmen kestiler

Aydın Germencik'te küpeleri olmadığı gerekçesiyle Tarım İlçe Müdürlüğünün el koyduğu koyunlar, gebe oldukları yönünde uyarı yapılmasına rağmen kesildi.

Yol kontrolünde el konulan koyunları gebe olmalarına rağmen kestiler

Germencik’te jandarma tarafından durdurulan ve kulak küpesi bulunmayan 7 koyuna, Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerince el konuldu. “Mevzuat gereği” olduğu gerekçesiyle kesilmek üzere mezbahaya gönderilen 6’sı dişi 1’i erkek olmak üzere yedi koyunun eti hayvanların sahibine teslim edilirken, dişi koyunların gebe olduğu ortaya çıktı.

Germencik Mursallı Mahallesi Kavşağı’nda İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yaptığı yol kontrolünde durdurulan kamyonetteki 6’sı dişi 1’i erkek yedi koyun, kulak küpesi ve diğer evrakları bulunmadığı için konu, Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerine sevk edildi.

Aydın Denge gazetesinin haberine göre, Koyunları Germencik’in Turanlar Mahallesi’nden aldığını ve Bozköy Mahallesi’ne götürdüğünü belirten araç sahibi Zafer Akkkaya, “Dişi koyunların doğumuna az bir süresi olduğunu ve bu nedenle para cezası uygulayın ama hayvanlar doğum yapacak onları kesmeyin diye yalvardım. Dişi koyunların doğumuna 10-15 gün vardı” dedi.

“YALVARDIM AMA DİNLEMEDİLER”

Küçükbaş hayvanları teslim alan İlçe Müdürlüğü ekiplerinin önce hayvanlara küpe işlemi yapıp daha sonra da Efeler Savrandere’de bulunan bir mezbahaya kesim için gönderildiğini ifade eden Zafer Akkaya, “Turanlar Mahallesi’nde yaşayan teyze hayvanları bakamadığı için, devlet memuru olan oğluyla da anlaşıp koyunları 7 bin liraya satın aldım. Kendi ikamet ettiğim Bozköy Mahallesi’ne nakil yaparken jandarma ekipleri tarafından durduruldum. Hayvanların sahibi yaşlı kadın bu ilk doğumunu yapacak olan koyunların küpe işlemlerini yaptıramamış. Gelen Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri hayvanların küpe işlemlerini yapıp mezbahaya sevk etti. Bana ceza kesmelerini ama hayvanların doğumuna çok az süre kaldığı için kesmemeleri için yalvardım ama dinlemediler” diye konuştu.

VETERİNER HEKİM ‘KESEMEYİZ’ DEDİ

Tarım Bakanlığı hayvan varlığının korunması ve artırılması için destekleme yaparken İlçe Müdürlüğü’nün yaptığı uygulamanın sorgulanmasını isteyen Zafer Akkaya, “Benim kendime ait 3 aylık buzağımı dilekçe vermeme rağmen küpe yapmayan ilçe müdürlüğü ekipleri, yol kontrolünde yakalan küpesiz hayvanları kestirtiyor. Mezbahada bulunan Veteriner Hekim, ‘Hayvanlar gebe ise kesemeyiz’ demesine rağmen İlçe Müdürlüğü ekipleri, kesilmesinde sakınca olmadığını söyleyip kestirtti. Engellemelere rağmen fotoğrafladığım ilk kesilen koyunun kuzusunu görünce içim parçalandı. Biz hayvan varlığımızı, doğum yapmak üzere olan hayvanları kestirerek mi koruyacağız? Bu canilik değil midir?” diye sitem etti.

“MEVZUATA GÖRE GEREKLİ İŞLEMLER YAPILDI”

Habere göre Germencik Tarım ve Orman İlçe Müdürü Turan Dursun ise, hayvan sevkiyatlarında küpe, pasaport ve diğer evrakların bulundurulmasının zorunlu olduğunu dile getirerek, “Jandarmanın yapmış olduğu yol kontrol uygulamasında ele geçirilen bu hayvanların hiçbir evrakı ve küpesi bulunmamaktaydı. Bakanlığımızın belirlediği mevzuata göre ve yasalar çerçevesinde hayvanlar için gerekli işlemler yapıldı. Menşeyi belli olmayan, hastalıklı mı değil mi bilinmeyen hayvanlar, yasa gereği diğer hayvanların korunması adına bu uygulama yapılır. Mezbahada kesilip etleri de şahsın kendisine teslim edildi. Ayrıca, şahsın kendisine ait buzağıya küpe işlemi yapmamamız gerçeği yansıtmamaktadır. Biz düzenli olarak mahallelerde ve hayvan çiftliklerinde aşı ve küpe işlemi için çalışmalarımızı yürütmekteyiz” açıklamasında bulundu.