'Yoksula verilmeyen milyarlarca lira, S-400'lerle dünyanın en değerli hurdasına dönüşmek üzere'

Bakan Akar'a S-400'lerle ilgili "İhtiyacımız olduğu için aldıysak o zaman neden kullanmıyoruz? Eğer ihtiyacımızı karşılamıyorsa neden 18 milyar lira (2.5 milyar dolar) harcanarak bu silahlar alındı?" soruları yöneltildi.

'Yoksula verilmeyen milyarlarca lira, S-400'lerle dünyanın en değerli hurdasına dönüşmek üzere'

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Rusya’dan alınan ancak kullanımıyla ilgili tartışmalar bulunan S-400 hava savunma sisteminin akıbetinin açıklanmasını istedi.

Sistemin alınmasının üzerinden aylar geçtiğini, ancak halen aktive edilemediğini belirten Çakırözer, Meclis Başkanlığı’na Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Salgın döneminde emekçiye, esnafa, emekliye, yoksula verilemeyen milyarlarca lira, S-400’lerle dünyanın en değerli hurdasına dönüştürülmek üzere” dedi.

Çakırözer, Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

-İhtiyacımız olduğu için aldıysak o zaman neden kullanmıyoruz?

-Eğer ihtiyacımızı karşılamıyorsa neden 18 milyar lira (2.5 milyar dolar) harcanarak bu silahlar alındı?

-Devlet yetkililerinin söylediği gibi zorunluluk ise neden hala kutuda bekletiliyor?

-Salgın var diye vatan savunması durdurulabilir mi?

“ABD YAPTIRIMI OLACAK MI?”

Türkiye’nin üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçakları projesini de hatırlatan Çakırözer, Bakan Akar’ın “ABD tarafından F-35 üretimi projesinde Türkiye’ye uygulanan yaptırım olacak mı? Türkiye’nin üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçakları projesinde Türkiye için üretilen uçakların teslimatı ne zaman yapılacak?” sorularına yanıt vermesini istedi.

S-400 SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Çakırözer ayrıca AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan ve diğer Hükümet üyeleri ile temsilcilerinin S-400 konusundaki sözlerini de şöyle hatırlattı:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “Bu keyfi değildir, bir zorunluluktur. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Nisan 2020’de bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: “S-400’le ilgili karar verilmiştir. Türkiye bir konuda bir anlaşmaya imza attıktan, söz verdikten sonra bu sözünü yerine getirir.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Geri adım söz konusu değil, Türkiye S-400’ü aktif edecek.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Hava savunma sisteminin ciddi bir maliyeti var ama maliyetten daha çok bizim ihtiyacımız var.”

Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar: “Tam yetenek dedikleri olay Nisan Mayıs aylarında gerçekleşecek. Ne dediysek planlanan şekilde faaliyetlerimiz devam ediyor. Bundan sonra da aynı şekilde devam edecek.”

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: “Bir sistemi bunca para verip alıyorsanız bir ihtiyaca binaen alıyorsunuz. ‘Biz falancanın hatırı için kullanmayız’ demek çok doğru bir yaklaşım değil.”