Yerli üreticiye ithal karpuz darbesi

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin yıllık karpuz ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Adanalı üreticinin hasat zamanı ithal İran karpuzuyla darbe yediğini belirtti.

Yerli üreticiye ithal karpuz darbesi

Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin yıllık karpuz ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Adanalı üreticinin hasat zamanı ithal İran karpuzuyla darbe yediğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin karpuz cenneti Adana’da hasadın başlayacağı şu günlerde ithal karpuz girişinin üreticiye tam anlamıyla bir darbe niteliği taşıdığını vurguladı.

Meclise bir araştırma, bir de soru önergesi sunan Dr. Şevkin, Adana’da turfanda karpuz hasadının Haziran ayı ortalarına doğru başlayacakken Mayıs ayı itibariyle Sağlık Bakanlığının onayı ile Covid-19 salgınının yoğun olduğu İran’dan erkenci karpuz ithal edilmesinin gerek üretici gerekse tüketici açısından büyük bir risk oluşturduğunu kaydetti.

“İRAN KARPUZU RİSK OLUŞTURUYOR”

Türkiye’de yıllık 4 milyon ton karpuz üretimi yapıldığını, kişi başı karpuz tüketiminin 50 kg civarında olduğunu belirten Şevkin, “Karpuz üretiminin en fazla yapıldığı il Adana’dır. Karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 25’i Adana’dan gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin karpuz cenneti Adana’da hasadın başlayacağı şu günlerde ithal İran karpuzu girişi hem üretici hem de Covid-19 salgını nedeniyle büyük bir risk oluşturmaktadır” dedi.

Zorlu bir süreçte İran gibi virüs açısından yüksek riskli bir ülkeden ithalatın kısıtlanması ve yerli üreticinin yetiştirdiği karpuzun tüketilmesinin beklenmesi gerektiğini kaydeden Şevkin, “Böylelikle hem çiftçi kazanacak, hem tüketici kaliteli ve sağlıklı karpuz tüketecek hem de ekonomimizin adeta dip yaptığı bir dönemde yurtdışına döviz çıkışı önlenecektir” dedi. Türk çiftçisini tarımdan uzaklaştırmamak, ithalatı önlemek, üretimi teşvik etmek, sağlıklı karpuz tüketilmesini sağlamak adına meclisin konuyu araştırması için önerge sunan Şevkin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi verdi.

“İKİ YILDA TOPLAM 130 BİN TON KARPUZ İTHAL EDİLDİ”

Türkiye’nin yılda 50 bin ton civarında karpuz ihraç etmesine rağmen 2018 ve 2019 yılında yaklaşık 130 bin ton karpuz ithal ettiğini anımsatan, özellikle Çukurovalı üreticinin karpuz hasadına hazırlandığı bu günlerde İran’dan ithal edilen erkenci karpuzların üreticiye darbe vurduğunu kaydeden Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Covid-19 salgını sürecinde çiftçinin yeterli desteği alamaması nedeniyle tarım topraklarında yeterli üretim yapılamadığı açıktır. Buna rağmen karpuz üreticisi büyük fedakarlıkla tarlasını boş bırakmamış, tüketiciye kaliteli karpuz üretimi gerçekleştirmektedir. Ziraat Mühendisleri Odasının karpuz raporuna göre Türkiye’de yaklaşık 900 bin dekarlık alanda karpuz üretimi yapılmaktadır. 2018 yılında dekara ortalama karpuz verimi 4 bin 668 kg olmuştur. 2018 yılında 4 milyon ton üretim gerçekleşmiştir. Verimlilikten sağlanan üretim artışına karşın, kişi başı karpuz üretimi 60 kg’dan 50 kg’a düşmüştür. Türkiye yılda 50 bin ton civarında karpuz ihraç etmesine rağmen 2018 ve 2019 yılında yaklaşık toplam olarak 130 bin ton karpuz ithal etmiştir. Özellikle Çukurovalı üreticinin karpuz hasadına hazırlandığı bu günlerde İran’dan ithal edilen erkenci karpuzlar üreticiye darbe vurmaktadır.”