Yeni Zelanda'da camide 51 kişiyi öldüren Tarrant’ın karar duruşması yarın

Yeni Zelanda’da geçen sene Christchurch kentinde bulunan iki camiye silahlı saldırı düzenleyen ve 51 kişiyi katleden Brenton Tarrant’ın karar duruşması yarın başlıyor.

Yeni Zelanda'da camide 51 kişiyi öldüren Tarrant’ın karar duruşması yarın

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki El-Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019’da terör saldırısı düzenleyen ve 51 kişiyi öldürüp 49 kişiyi yaralayan Brenton Tarrant’ın karar duruşması yarın başlıyor.

Tarrant karar duruşması öncesi hayatını kaybedenlerin yakınları ile yüzleşecek. Yüzleşme sırasında yaklaşık 60 kişinin konuşması bekleniyor.

ÜLKE TARİHİNDEKİ EN AĞIR CEZAYI ALMASI BEKLENİYOR

Hayatını kaybedenlerin yakınlarından bazıları ise duruşmaya katılmak ve konuşmak için corona virüsü salgınına rağmen dünyanın çeşitli bölgelerinden Yeni Zelanda’ya gelerek 14 günlük karantinaya girdi.

Hakim Cameron Mander, Tarrant’ın konuşması sonrası hükmü açıklayacak. Tarrant’ın ülke tarihindeki en ağır cezayı alması bekleniyor.

GÖRÜŞLERİNİ YAYMAK İÇİN KENDİNİ SAVUNACAK

Hukukçular, Tarrant’ın geçen ay avukatlarını azletmesi ile kendini savunacak olmasına dikkat çekerek, adalet sistemini kendi amaçları için kullanmasından endişe ettiklerini aktardı.

Otago Üniversitesi’nden Hukuk Profesörü Andrew Geddis yaptığı açıklamada, “Açıkçası bu herkesin en büyük korkusu. Saldırgan şimdiye kadar kopya eylemlere ilham oldu. Bunun Tarrant’a görüşlerini daha fazla yaymak ve benzer dehşetlere yol açmak için bir kürsü sağlamasından korkuluyor” dedi.

51 CİNAYET, 40 CİNAYETE TEŞEBBÜS VE 1 TERÖRİZM SUÇUNU KABUL ETTİ

Geniş güvenlik önlemleri alınan duruşmada Tarrant kaldığı hapishaneden askeri bir uçak ile duruşmanın yapılacağı yere getirildi.

Tarrant’a kurşun geçirmez yelek giydirildiği ve sürekli özel koruma polislerinin yanında olduğu bildirildi.

Öte yandan Tarrant, Mart ayında ifadesini değiştirmiş ve 51 cinayet, 40 cinayete teşebbüs ve 1 terörizm suçlamasını kabul etmişti.