'Yeni vakalar buz dağının görünen kısmı'

DSÖ Türkiye Program Yöneticisi Prof. Dr. Toger Ergüder, "Türkiye'de ne yazık ki son 4 gündür vakalar artıyor ama dünyada tespit edebildiğimiz vakalar sadece buz dağının görebildiğimiz kısmı." dedi.

'Yeni vakalar buz dağının görünen kısmı'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Program Yöneticisi Prof. Dr. Toger Ergüder, tüm dünyada koronavirüs kaynaklı yeni vaka sayısı ve ölümlerin arttığını söyledi.

Prof. Dr. Ergüder, virüsün aktif bir şekilde halen ortada dolaştığını ve bulaşma riskini kaybetmediğine dikkat çekerken Türkiye’deki duruma ilişkin kritik ifadeler kullandı.

“Türkiye’de de ne yazık ki son 4 gündür vakalar artıyor ama şunu unutmayın dünyada şu anda bizim tespit edebildiğimiz vakalar sadece buz dağının görebildiğimiz kısmı.” diyen Ergüder, “Şu an her gün görülen yeni vaka sayısını 6-7 ile çarpmak lazım. Sonuçta bizim bu testleri yaptığımız cihazlar anca yüzde 60 oranında doğru sonuçlar verebiliyor. Bu virüsü taşıyanların yüzde 80’i hiçbir belirti göstermiyorlar. Bunlara biz asemtomik diyoruz. Yani bu hastalık öncesinde belirti göstermiyorlar ama bunlar virüsü bulaştırabiliyorlar. Yani yüzde 80’in asemtomik olması, test yapılan cihazların duyarlılığının düşük olması sebebiyle tüm dünyada da Türkiye’de de bulunan vaka sayılarını en az bir 6-7 ile çarpmak lazım” ifadelerine yer verdi.