Yeni hükümet sistemi en çok işçi haklarını hedef aldı

CHP'li Veli Ağbaba, yeni hükümet sistemini işçilere ve işçi haklarına verdiği zararlar üzerinden eleştirirken "Hiçbir soruna çare üretmediği gibi ülkenin tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birinin içerisine savrulmasına neden oldu." dedi.

Yeni hükümet sistemi en çok işçi haklarını hedef aldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte işçilerin haklarının ve gelirlerinin daha da artan kayıplarını verilerle açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini’nin çalışma hayatını da etkilediğini belirterek, ”Haziran 2018’de ülkede toplam istihdam sayısı 29 milyon 314 bin kişi iken, son TÜİK verilerine göre Mart 2020’de istihdam toplam 3 milyon 181 bin kişi azalarak 26 milyon 133 bine geriledi” dedi.

Yeni hükümet sisteminin hiç bir soruna çare üretemediğini savunan Ağbaba, şu görüşlere yer verdi:

“Yeni hükümet sistemi ülkenin hiçbir sorununa çare üretmediği gibi ülkeyi tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birinin içerisine savrulmasına neden oldu. Hükümet sistemi bu süreçte en çok işçi haklarını hedef aldı. Aradan geçen 2 yıllık süreçte işçiler; işsizliğin, yoksulluğun, iş cinayetlerinin ve geçim sıkıntısı nedeni ile intihaların pençesinde geçirdi.”

“2.5 MİLYON İSTİHDAM DEĞİL KAYIP OLDU”

İstihdam 2 yılda 3 milyon 181 bin kişi azaldığını vurgulayan Ağbaba, şu değerlendirmede bulundu:

-Haziran 2018’de ülkede toplam istihdam sayısı 29 milyon 314 bin kişi iken, son TÜİK verilerine göre Mart 2020’de istihdam toplam 3 milyon 181 bin kişi azalarak 26 milyon 133 bine geriledi.

-Bu süre içerisinde işsizlik sigorta fonundan işverenlere Aktif işgücü programları, işgücü eğitim programları ve teşvik ödemeleri adı altında 50 milyar TL’den fazla ödeme yapılmasına rağmen istihdam kaybı devasa seviyelere ulaştı.

-Bakan Albayrak’ın 2,5 milyon istihdam sözü havada kalırken, son iki yılda 2,5 milyon kişi iş gücünden çekilmek zorunda kaldı.

-İş bulma ümidi olmayanların sayısı 690 bin kişi artarak 484 bin kişiden 1 milyon 174 bin kişiye ulaştı.

-Açlık sınırı son iki yılda yüzde 42 oranında artarken asgari ücret ise sadece yüzde 20,5 arttı. Açlık sınırı son iki yılda asgari ücretin 2 katı oranında artış gösterdi.

-2018 yılı Haziran ayında dolar kuru 4,59 TL iken bir asgari ücretli maaşı ile 349 dolar alabiliyorken, 2020 yılında bu oran 320 dolara gerilemiştir. Dolar kuru 2020 Mayıs ayında 7,26 TL’ye yükselmiş, 2324 TL asgari ücret son iki yılda 29 dolar değer kaybetmiştir.

“İKİ YILDA EN AZ 3684 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

Geçim sıkıntısı nedeniyle intiharların arttığını belirten Ağbaba, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde her ay ortalama en az 153 işçi yaşamını yitirdi. Türkiye ekonomisi yeni hükümet sistemi ile tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşarken, krizin ağırlığını yine en çok dar gelirli yurttaşlar hissetti. 2018 ve 2019 yılları arasında geçim sıkıntısı, borç ve işsizlik nedeni ile resmi olmayan verilere göre en az 104 kişi intihar ederek yaşamına son verdi” dedi.

“COVİD-19 İŞÇİ SORUNUNA DÖNÜŞTÜ”

Ağbaba, koronavirüs sürecinde hükümetin, virüsle mücadeleyi bir kenara bıraktığını, işçilerin ve işçi haklarıyla mücadeleye giriştiğini söyledi:

“Salgın döneminde virüsten kurtulan işçi bu seferde AKP iktidarına yakalandı. Türkiye’de covid-19 virüsünden kaynaklı olarak pandemi süreci sağlık sorunundan ziyade adeta bir işçi sorununa dönüştü. Hükümet bu süreçte virüs ile mücadeleyi bir kenara bırakıp işçilerle ve onların kazanılmış hakları ile mücadele etmeye girişti. Bu süreçte Bakanlık verilerine göre en az 4 milyon 848 bin kişi gelir kaybına uğradı İşten çıkartma yasağı adı altında ücretsiz izin uygulamasına izin verildi. Ücretsiz izne çıkarılan 1 milyon 358 bin işçiye 1177 TL yerine kişi başı hesabına göre aylık sadece 418 TL ödendi.

Hazine ve Maliye Bakanı pandemi sürecinde çarpan etkisi ile birlikte açıklanan ekonomik paketin oranını 500 Milyar TL olarak açıklamasına rağmen, ücretsiz izne çıkarılan 1 milyon 358 bin kişiye, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan 3 milyon 490 bin kişiye,1000 er TL sosyal yardım yapılan 6 milyon 73 bin haneye ve işsizlik ödeneğinden 717 bin kişiye toplamda 20 milyar TL para verildi. Bu oran 500 Milyar TL’nin yüzde 4’üne tekabül ederken, ILO verilerine göre dünyada işsizlik yardımı için yapılan yüzde 18’lik payın açık ara gerisinde kaldı.”

“TOPLU SÖZLEŞME ASKIYA ALINDI”

Ağbaba, toplu iş sözleşme hakkıyla ilgili olarak ise, “Hukuksuz bir şekilde toplu sözleşme hakkı 3 aylık süre ile askıya alındı. SGK hukuka aykırı olarak Covid-19’u iş kazası ve meslek hastalığı olarak tanımlamayacağını genelge ile belirtti. Son olarak yıllardır iktidarın hedefinde olan kıdem tazminatının fon devredilmesi tekrar gündeme getirildi” dedi.