Yaşasın 1 Mayıs!

"Zincirlerinden başka kaybedecekleri bir şeyleri yok, kazanacakları bir dünya var" denilenlerin birlik, mücadele ve dayanışma günü kutlu olsun...

Yaşasın 1 Mayıs!

Bugün 1 Mayıs…

İşçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü…  Dünyanın her ülkesinden işçilerin güçlerini birleştirdiği, evrensel bir mücadele günü.

Ülkemizle birlikte tüm dünya insanlığının da karşı karşıya olduğu bir virüs tehdidiyle giriyoruz bugüne.

Ancak büyük insanlığın başında virüsten çok daha tehlikeli bir tehdit, yarattığı ve halen sahip olduğu büyük yıkım gücüyle var olmaya devam ediyor. 20. yüzyılı en büyük kazanımı olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin çözülüşüyle geride bırakan insanlık, patronların saltanatına dayalı kapitalizm tehdidinin hüküm sürdüğü yeni yüzyılda yaşamın emekçiler için her gün daha da zorlaştığı bir dönemi yaşıyor.

Doymak bilmez para babalarının kasalarını doldurma hırsıyla insanlığa savaşsız ve işgalsiz bir gün yüzü gösteremeyen kapitalizm, virüs karşısında da ‘Önce benim düzenim’ diyerek tedbirlerini alıyor.

Parası olanlar hastalıklarını lüks evlerinde ya da otel odasını aratmayan özel hastanelerde geçirirken, emekçiler ise çalıştırılmaya devam edip göz göre göre salgına maruz bırakılıyor.

Salgın öncesi de var olan yoksulluk ve işsizlik krizi ise artık emekçileri koronavirüsten çok daha ağır şekilde vurmaya başlayan bir başka salgın olarak karşımızda. Kapitalizm, 150 yıl önce 8 saatlik iş günü talep eden işçi sınıfına bugün artık bir iş bile vaat edemiyor. Emekçiler, korku ve çaresizlik içinde yarınından dahi emin olamadan başını yastığa koyuyor.

Bu sömürü zincirinin ülkemiz siyasetindeki temsilcisi AKP iktidarı ise olası öfkeyi perdeleme amacıyla dinci ve milliyetçi politikaların gazına yükleniyor. İnsanca bir yaşam için hakkını arayan emekçinin sesi, korku ve baskı siyasetiyle kesiliyor.

İşte 2020 1 Mayısı’na böyle bir atmosferle giriliyor. İşçilerin sesleri bu kez sokaklarda, meydanlarda yankılanamayacak. Ancak bunun yerine iş yerlerimiz, sosyal medya sayfalarımız, evimiz, balkonumuz, nerede bulunuyorsak orası 1 Mayıs alanı olacak.

Manifesto olarak biz de 1 Mayıs boyunca ülkede ve dünyada yapılacak eylemleri okurlarımıza iletmeye, ‘Dünyayı sosyalizm kurtaracak!’ diyenlerin sesini büyütmeye çalışacağız.

Yaşasın 1 Mayıs!