'Yaşanacak acıların vebali önlem almayanların omzundadır'

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin "Yaşanacak acıların vebali önlem almayanların omzundadır" başlıklı açıklamasında yetkililere olası büyük depreme karşı ivedilikle seferberlik ilan eidlmesi çağrısında bulundu.

'Yaşanacak acıların vebali önlem almayanların omzundadır'

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Türkiye’de son günlerde meydana gelen depremler üzerine bir açıklama yaptı.

“Yaşanacak acıların vebali önlem almayanların omzundadır” başlıklı açıklamada, “Başta İstanbul olmak üzere deprem kuşağı üzerinde kurulu bütün kentlerimiz için ivedilikle seferberlik ilan edilmelidir” denildi.

Türkiye’nin alarm verdiği, son günlerde Bingöl ve Van’da bugün de Manisa 5.5 büyüklüğünde bir deprem yaşandığı belirtilen açıklamada; “Topraklarının büyük bölümü deprem kuşakları üzerindedir. Son yüzyılda değişik büyüklükte depremler görmüş, on binlerce insan yaşamını yitirmiştir. Yapı stokumuz güvenli değildir; büyük bölümü güçlendirilmeli ya da yıkılıp yeniden yapılmalıdır. Yapı stokumuzu içler acısı halini anlamak için İstanbul’da depreme maruz kalmadan yıkılan binalara bakılabilir. Ülke gerçekleri bunlarla sınırlı değildir. Deprem toplanma alanları, deprem sonrası ulaşım güzergâhları, iletişim altyapısı ya yoktur ya yetersizdir. Afete hazırlık konusu başlı başına sorunlu bir alandır ve ne yazık ki bu sorun deprem sonrası yardım ve müdahale hizmetlerinin gerçekleştirilememesi sonucunu doğuracaktır” ifadeleri kullanıldı.

“TÜRKİYE KADERİNE RAZI EDİLİYOR”

1999 depremleri sonrası “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” vaadiyle başlayan süreçte kayda değer mesafe alınmadığı ve güvenli yaşamın kurulamadığının altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Siyasi iktidarın deprem önlemleri başlığı altında attığı adım kentsel dönüşüm projeleri olmuştur. Kentsel dönüşüm projelerinin ise güvenli ve sağlıklı barınma hakkı bağlamında değil rant yaratma hedefiyle hayata geçirildiği ise sır değildir. Olası bir İstanbul depreminin ülkemiz açısından telafi edilemeyecek sonuçlara yol açacağı bilinmektedir. Bu zaman zarfında bilim insanlarının, üniversitelerin, ilgili meslek örgütlerinin bütün uyarıları görmezden gelinmiştir; gelinmeye devam etmektedir. Diğer alanlarda olduğu gibi siyasi iktidar şeffaflığı ve katılımcılığı devre dışı bırakarak yol almaya çalışmaktadır. Yol alamadığı ise ortadadır. Türkiye kaderine razı bir durumda depremi beklemektedir.”

“UYARI AÇIK VE NET”

Son bir haftadır peş peşe meydana gelen depremlerin doğanın bir uyarısı olduğu vurgusu yapılan açıklamada, “Uyarı açık ve nettir: Deprem bir doğa olayıdır; binalarınızı depreme karşı güvenli hale getirin. Kentlerinizi depreme ve afet sonrası yapılması gereken çalışmalara göre düzenleyin. Başta İstanbul olmak üzere deprem kuşağı üzerinde kurulu bütün kentlerimiz için ivedilikle seferberlik ilan edilmelidir. Kamunun olanakları deprem önlemleri için kullanılmalıdır. Olası İstanbul depremine dair geliştirilen en iyimser senaryoda bile on binlerce vatandaşımızın hayatını kaybedeceği öngörülmektedir. Ekonomik yıkım ve toplumsal travma ise sonrasında açığa çıkacak olumsuzluklardır” denildi