Yargıda ikinci paket: 'Üstün menfaat'le davalar gizlenebilecek

Mahkeme, tarafların “Korunmaya değer üstün bir menfaatinin bulunduğuna kanaat getirirse” duruşmalar gizli olacak.

Yargıda ikinci paket: 'Üstün menfaat'le davalar gizlenebilecek

Baroların yapısını değiştirip bölen ‘çoklu baro’ teklifini yasalaştıran AKP ve MHP ittifakı, ikinci yargı paketiyle de tartışma yaratacak bir yasa getirmeye hazırlanıyor.

TBMM Genel Kurulu’nun bu hafta görüşeceği Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nde davalara “üstün menfaat” kriteri geliyor.

Teklife göre, “yargılamayla ilgili kişilerin korunmaya değer üstün bir menfaatinin bulunması” halinde, duruşmaların bir kısmı veya tamamı gizli yapılacak.

Hakimin reddi nedenleri arasında daha önce aynı uyuşmazlıkta arabuluculuk veya uzlaştırmacılık yapmış olmak da eklenecek.

MENFAATİN ‘ÜSTÜN’ OLANI

Mevcut yasada sadece, “Genel ahlak veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde” duruşmalar gizli yapılabiliyor. Yasa teklifi ile duruşmaların bir kısmının veya tamamının gizli olarak yapılması halleri arasına, “Yargılama ile ilgili kişilerin korunmaya değer üstün bir menfaatinin bulunması” durumu ekleniyor. Bu “üstün menfaat”in neye göre belirleneceği hususu ise belirsiz.