Volkswagen'den skandal reklam

Alman otomobil devi Volkswagen'in ırkçı reklam filmi tepkiler üzerine yayından kaldırıldı.

Volkswagen'den skandal reklam

Volkswagen, yeni aracı için yapılan Instagram reklamını, ırkçı ve aşağılayıcı bulunması nedeniyle geri çekti. Şirket, reklamın ırkçı olduğunu kabul ederek reklamın nereden çıktığının soruşturulacağını söyledi.

Videoda, sokakta park halindeki yeni Volkswagen’in yanında bulunan siyahi bir adam, devasa bir el tarafından itilerek uzaklaştırılıyor. Daha sonra kafasından tutulan siyah adam, kapısı açık olan bir binaya itilerek sokuluyor. Binanın üzerinde de ‘Küçük Sömürgeci’ ifadesi yer alıyor.

Reklamın sosyal medyada yayılmasıyla Volkswagen’e tepkiler çığ gibi büyüdü. Kullanıcılar, şirketi ırkçılıkla suçladı.

Bazı kullanıcılar reklamın sonundaki ‘Der neue Golf’ (Yeni Golf) yazısının da Almancada ‘zenci’ hakaretini çağrıştıracak şekilde parça parça belirdiğini savundu.

TEPKİLER ÜZERİNE YAYINDAN KALDIRILDI

Reklam, Alman televizyonunda “beyaz gücü” mesajı veriyor olarak nitelendirildi. Volkswagen gelen tepkiler üzerine reklamın ırkçı olduğunu kabul ederek yayından kaldırdı.

Şirketten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bu videoya yönelik tepkileri anlıyoruz çünkü biz de dehşete kapıldık. Volkswagen olarak tarihsel kökenimiz ve Nazi rejimi dönemine dair şirketimizin suçluluk duygusunun farkındayız. İşte tam bu yüzden bütün nefret, propoganda ve ayrımcılık türlerine karşı çıkıyoruz.

Şirket, reklam ajansıyla görüşerek reklamın nasıl ortaya çıktığının soruşturulduğunu açıkladı.

Volkswagen, 1937 yılında “Halkın arabası” başlığıyla Adolf Hitler’in talimatıyla kurulmuştu.