Viyana'da sinagog yakınlarında saldırı: 2 ölü 15 yaralı

Viyana'da 6 farklı noktada düzenlenen silahlı saldırılarda 2 kişi hayatını kaybetti, saldırılarda 7'si ağır 15 kişi yaralandı.

Viyana'da sinagog yakınlarında saldırı: 2 ölü 15 yaralı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da sinagog yakını da dahil olmak üzere 6 farklı noktada gerçekleştirilen saldırılarda, 2 kişi hayatını kaybederken, 7’si ağır 15 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Sinagog yakınlarında çok sayıda silah sesi duyulurken, saldırganın olay yerinden kaçtığı öğrenildi. İçişleri Bakanlığı olayın terör saldırısı olduğunu belirtirken birden fazla saldırgan olduğunu doğruladı.

Avusturya medyası, bazı restoranlardaki vatandaşların rehin alındığını duyursa da Viyana polisi bunu yalanladı. Saldırganların Viyana’nın merkezindeki farklı yerlerde rastgele saldırı düzenlemesi üzerine saldırının yalnızca sinagoga yönelik olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

Olay yerel saatle 19.00 civarında meydana geldi. Avusturya polisi, saldırının hala soruşturma altında olduğunu açıkladı. Polis şehir sakinlerini halka açık yerlerde kalmamaya çağırdı. Yahudi güvenlik görevlileri, terörist olduklarından korktukları için yerel toplumu kipahlarını çıkarmaya çağırdı.

ALTI YERDE SALDIRI

Viyana polisinden yapılan açıklamada “Çok sayıda uzun namlulu silah taşıyan saldırgan var. Altı yerde saldırı/çatışma oldu. Bir saldırgan öldürüldü” denildi.

Avusturya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Soros, terör saldırılarının ardından sınır bölgeleri de dahil olmak üzere ülke genelinde güvenlik önlemlerinin sıkılaştırıldığını söyledi. Soros, Avusturya makamlarının Viyana’da ve ülkenin dört bir yanındaki insanları evde kalmaya ve mümkün olduğunca sokaklardan uzak durmaya çağırdıklarını da sözlerine ekledi.

SALDIRININ VİDEOSUNDA SESLERİ DUYULAN TÜRKLER KONUŞTU

Sosyal medyada yayılan saldırı anının videosunda seslerini duyulan Türkler Mikail Özen ve saldırıda yaralanan Recep Tayyip Gültekin’e Hürriyet’ten Musa Kesler ulaştı. Özen, “Biz film falan çevriliyor sandık. Yukarı doğru baktık, adamlarla 5-6 metre mesafede karşı karşıya kaldık. Bize ateş etmeye başladılar. Arkadaşım baldırından vuruldu” dedi.

Sosyal medyada görüntüleri yayılan saldırıdaki Türklerden biri Yozgat Sarıkayalı Avusturya vatandaşı Mikail Özen şunları anlattı:

“Siper al diye bağıran benim. Viyana’nın en işlek caddesi. Viyana’da yaşıyoruz. Biz oraya geldik, arabamızı park edecektik. Bir gün sonra 1 aylık virüsten dolayı yasak başlayacaktı. Arabadan inerken silah sesleri duyduk. Biz film falan çevriliyor sandık.”

TÜRKİYE VİYANA BÜYÜKELÇİSİNDEN UYARI

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, saldırıların ardından “Viyana’daki vatandaşlarımız, lütfen can güvenliğiniz için evinizde kalınız! Ya da şimdilik bulunduğunuz yeri terketmeyiniz! Yola çıkmadan polisin açıklamalarını takip ediniz!” açıklamasını yaptı.

MACRON’DAN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da saldırının ardından “Fransa’dan sonra dost bir ülke saldırıya uğradı. Bu bizim Avrupa’mız. Düşmanlarımız kiminle uğraştıklarını bilmeli. Pes etmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.