Vietnam’ın koronavirüs zaferi

Vietnam’ın koronavirüsle mücadelesini anlatan Vietnam Ankara Büyükelçisi Tran Quang Tuyen, ülkesinin koronavirüsle mücadeledeki başarısının 'hükümet ile toplumun ortak kararlılığı' olduğunu vurguladı.

Vietnam’ın koronavirüs zaferi

Koronavirüsle mücadelede yaklaşık bir yılı geride bıraktık. Bu zaman zarfında, yalnızca ölümler değil, bunları önlemeye yönelik uygulamalar da sıkça tartışıldı ve devletler, şeffaflıktan sağlık politikalarına kadar birçok alanda sınandı. Çin başta olmak üzere, salgına karşı sert önlemler alan ülkeler başta ‘distopik’ diye nitelense de önlemlerin sonuçları zamanla netleşti ve söz konusu uygulamaların ne kadar gerekli olduğu görüldü.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkede koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte tam kapsamlı karantina gibi sert önlemler yeniden tartışılıyor. Öte yandan, bu önlemleri sürecin en başından itibaren uygulamaya başlayan bir ülke var, Vietnam.

Sputnik’ten Erkin Öncan’ın haberine göre, ‘Vietnam’ın koronavirüsle mücadelesini anlatan Vietnam Ankara Büyükelçisi Tran Quang Tuyen, ülkesinin koronavirüsle mücadeledeki başarısının ‘hükümet ile toplumun ortak kararlılığı’ olduğunu vurguladı ve “En başından beri, pandemide erken farkındalık, uygun, sert ve insan merkezli önlemler halkın tam desteğiyle uygulandı” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Tuyen, “Dışarıdan gelen riski önleme, vakaları ve önlemleri bölgelere ayırma, hastalıkları etkili bir şekilde tedavi etme konusunda tüm siyasi sistemin ve toplumun gücü ve katılımı başarıyla seferber edildi” ifadelerini kullandı.

95 milyon nüfuslu Vietnam’da hükümetin salgına karşı ilk önlemi, 30 Ocak’ta Başbakan Nguyen Xuan Phuc imzasıyla koronavirüse karşı ‘Ulusal Yönlendirme Komitesi’ kurmak oldu. Ülkede kayıtlı ilk koronavirüs vakasının da 23 ocakta alındığı düşünüldüğünde, bir hafta içerisinde ülke çapında görev yapmak üzere kurulan bu komite, Vietnam’ın işi ne kadar ciddiye aldığının önemli bir göstergesi.