Verem (BCG) aşısının koronavirüs riski azalttığı sonucuna varıldı

Verem (BCG) aşısının Covid-19 hastalığına yakalanma riskini azalttığı sonucuna varan bir araştırma da ABD'de Cedars-Sinai Tıp Merkezi tarafından yayımlandı.

Verem (BCG) aşısının koronavirüs riski azalttığı sonucuna varıldı

Verem (BCG) aşısının Covid-19 hastalığına yakalanma riskini azalttığı sonucuna varan bir araştırma da ABD’de Cedars-Sinai Tıp Merkezi tarafından yayımlandı. Merkezin Biyomedikal Bilimler ve Pediatri bölümünden, Türkiye kökenli Prof. Dr. Moshe Arditi’nin yönettiği araştırmaya göre, FDA onaylı bu aşı, koronavirüs enfeksiyonunu önlemeye veya hastalığın ağır seyretme riskini azaltmaya yardımcı olabiliyor.

1908-1921 yılları arasında verem hastalığına karşı geliştirilen BCG aşısı, Covid-19’a karşı dünyada pek çok klinik denemede test ediliyor. Journal of Clinical Investigation dergisinin web sitesinde online olarak yayınlanan bu yeni araştırma kapsamında, Cedars-Sinai Sağlık Sisteminde bulunan 6 binden fazla sağlık çalışanının kandaki antikor düzeylerine bakılarak, kişisel aşı hikayeleri sorgulandı.

Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 30’u geçmişte BCG aşısı olmuştu. Bu kişilerin son altı ayda SARS-CoV-2 geçirdiklerini gösteren antikor testlerinin pozitif çıkması, BCG aşısı olmamış kişilere göre daha azdı.

Cedars-Sinai Pediatrik Enfeksiyon Hastalıkları ve İmmünoloji Bölüm Başkanı Moshe Arditi’ye göre, BCG aşısı olmuş grupta SARS-CoV-2 antikor düzeylerinin daha düşük olmasının nedeni henüz açık değil. Arditi, “BCG aşısı olmuş bireyler daha az hasta olmuş ve daha az anti-SARS-CoV-2 antikoru üretmiş veya virüse karşı daha etkili bir hücresel bağışıklık cevabı geliştirmiş olabilirler” diye konuştu.

Arditi, BCG aşısının spesifik bir Covid-19 aşısından daha etkili olamayacağına dikkat çekmekle birlikte, “en etkili ve güvenli Covid-19 aşıları yaygın bir şekilde hazır oluncaya kadar, belli oranda fayda sağlayabilecek potansiyel olarak önemli bir köprü” vazifesi göreceğini belirtti.