Venezuela'daki ABD destekli darbe girişiminin ayrıntıları ortaya çıktı

Venezuela'daki ABD destekli darbe girişiminin ayrıntıları ortaya çıkarken, söz konusu darbeyi planlayan eski yeşil bereli Jordan Goudreau’nun ABD’de narkotik suçlamalar nedeniyle hapiste olduğu ifade edildi.

Venezuela'daki ABD destekli darbe girişiminin ayrıntıları ortaya çıktı

Venezuela’da ABD’nin desteklediği Ulusal Meclis Başkanı Guaido liderliğindeki muhalefetin, Bolivarcı hükümeti ve Devlet Başkanı Maduro’yu devirmek için düzenlediği başarısız darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçerken, Amerikan Ordusu’nda görev almış eski yeşil berelilerin Maduro’yu indirmeyi nasıl planladıkları ortaya çıktı.

İngiliz medyasında yer alan haberde, darbe girişimin başında ABD’li yeşil bereli Jordan Goudreau ile birlikte 300 kadar silahlı gönüllü Güney Amerika’nın kuzey ucundan Venezuela’ya gizlice girmeyi ve Maduro’nun tutuklanmasıyla sonuçlanacak popüler bir isyanı ateşlemeyi planladığı ortaya çıktı. Söz konusu darbeyi planlayan eski yeşil bereli Jordan Goudreau’nun ABD’de narkotik suçlamalar nedeniyle hapiste olduğu ifade edildi.

Venezuela’da ABD destekli Juan Guaido 2019 Ocak ayında kendisini geçici devlet başkanı olarak ilan etmiş ve 30 Nisan’da da arkasında bir grup asker ile çekilen görüntülerde Maduro’nun görevden alınması çağrısında bulunmuştu. Maduro ise komutanların kendisine ve anayasaya bağlılıklarını ifade ettiğini söyleyerek, halkı vatanı korumak için sokağa davet etmişti. Başarısız sonuçlanan darbe girişimi Venezuela’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samuel Moncada tarafından, “İç savaş çıkarmaya çalıştılar ama başarılı olamadılar” şeklinde yorumlanmıştı.