Varlık Fonu denetlenemiyor!

Dev kamu şirketlerini bünyesinde bulunduran Varlık Fonu'nun yasaya aykırı şekilde denetimlerden kaçırıldığı belirtiliyor.

Varlık Fonu denetlenemiyor!

Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi’ne ilişkin denetim raporlarının ilgili kanuna göre Ekim 2019’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelmesi gerekirken, aradan geçen 5 aya karşın bir adım atılmadı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu duruma ilişkin TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinin işleme konmak için de 50 gün bekletildiğini ifade etti.

CHP’li Özel, “Önergede, bu fon ile ilgili kanunu hatırlatarak, raporların getirilmeyiş gerekçesini sormuştum. Şentop, önergemi işleme almak için bile 50 gün bekledi. Varlık Fonu’nun denetim görevi Meclis’te olduğu ve kanuna uyulmadığını itiraf etmemek için bu önergeye adeta ölü taklidi yapıyor. Kendisini Erdoğan’a ve damadına siper eden bir Meclis Başkanı görüntüsü” değerlendirmesinde bulundu.

Özel, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketinin Kurulması Kanunu’nun 6’ncı maddesi gereği Türkiye Varlık Fonu hakkındaki bağımsız denetim raporlarının her yıl ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından denetlenmesi gerektiğini ancak Ekim 2019’da gelmesi gereken raporun halen TBMM’ye sunulmadığını belirterek gerekçesini bir soru önergesiyle TBMM Başkanı’na sorduğunu anımsattı.

“BÜTÜN VARLIĞIMIZ FONDA”

Özel, “24 Ocak 2020 günü Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a bir soru önergesi verdim. Soru önergem, Türkiye Varlık Fonu’nun denetim raporuna ilişkindi. Kanunun 6’ncı maddesi, denetim raporunun en geç ekim ayında Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulur diyor. Üzerinden 5 ay geçti, ortada rapor yok. Bütün varlığımız hatta gelecekteki varlıklarımız bu fona konulmuş durumda. Yönetim Kurulu Başkanı ailenin reisi, yönetimi damadında. Fonun zaten denetimi şeffaf değil ama Meclis’e bile yollanmıyor. Şentop’a sorduğum önergede, bu fon ile ilgili denetim kanunu hatırlatarak, raporların getirilmeyiş gerekçesini sormuştum. Şentop, konuya ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda yaptığım bir konuşmanın ardından önergeyi yaklaşık 50 gün bekleterek ancak 10 Mart günü işleme koydu” dedi.

“AİLE ŞİRKETİ GİBİ”

Özel, “Varlık Fonu’nun denetim görevi Meclis’te olduğu ve kanuna uyulmadığını itiraf etmemek için bu önergeye ölü taklidi yapıyor. Kendisini Erdoğan’a ve damadına siper eden bir Meclis Başkanı görüntüsüyle karşı karşıya kalmış olmak, kuvvetler ayrılığıyla taban tabana çelişen bir tutumu da gösteriyor. 50 günün ardından işleme konan önergeye verilecek yanıtı takip edeceğiz. Karşımızda kendi yaptığı anayasaya uymayan, kendi çıkardığı kanuna uymayan bir yapı, kendi sorumluluğundaki içtüzüğe uymayan bir anlayış var. Çadır devleti dersen çadır devletinin de bir kuralı, bir kaidesi olur. Ülkenin en değerli varlıklarını aile şirketi gibi yönetmeye çalışıyorlar ama aile şirketleri bile daha iyi, daha şeffaf, daha akılcı yönetiliyor” ifadesini kullandı.