Valilik ve bakanlığın koronavirüs verileri uyuşmuyor!

Erzurum Valiliği'nin Covid-19 vaka sayıları, Sağlık Bakanlığı'nın verileriyle çelişti. Bakanlığın sayılarının düşük olması "vakalar gizleniyor mu" iddiasını bir kez daha gündeme getirdi.

Valilik ve bakanlığın koronavirüs verileri uyuşmuyor!

Erzurum Valiliği’nin korona virüsü (Covid-19) vaka sayılarına ilişkin paylaştığı bilgi, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı verilerle dikkat çeken bir çelişki ortaya çıkardı. Valiliğin açıklaması, Bakanlığın verileri ve komşu kentlerden daha önce paylaşılan sayılarla karşılaştırıldığında vaka sayılarının gizlendiği şüphesi kuvvetleniyor.

Sağlık Bakanlığı’nın raporunda Erzurum, “Kuzeydoğu Anadolu” olarak adlandırılan bölgede, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Kars’la birlikte yer alıyor. Bakanlığın raporuna göre 6 ilde 28 Temmuz’a kadar toplam 2 bin 946 vaka tespit edildi.

Birgün gazetesinden Uğur Koç’un haberine göre, Erzurum Valisi Okay Memiş bugüne kadar toplam 2 bin 511 vaka kaydedildiğini açıkladı. Memiş’in paylaştığı vaka sayısı çıkarıldığında, bölgedeki diğer 6 kentte bugüne kadar toplam 435 vakanın kaydedilmiş olması gerekiyor. Ancak, diğer 6 kentteki toplam vaka sayısı, daha önceki açıklamalara göre, bu sayının çok üzerinde olmalı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere dair vaka sayılarını son olarak 3 Nisan’da paylaşmıştı. Açıklamaya göre o tarihte Erzurum haricindeki 6 ilde toplamda 138 vaka tespit edilmişti. Bu tarihten sonra il il vaka sayılarına ilişkin hiçbir resmi açıklama yapılmadı, sadece bazı kentlerden sınırlı bilgiler kamuoyuna yansıdı.

23 Nisan’da Twitter hesabından kentteki korona virüsü tablosunu paylaşan dönemin Erzincan Valisi Ali Arslantaş, o gün itibariyle Erzincan’da toplam 188 vaka kaydedildiğini aktardı. Arslantaş daha sonra söz konusu tweetini sildi. Başka bir haberde ise Erzincan’da 218 tespit edildiği belirtildi.

AKP Milletvekili Fetani Battal, 23 Mayıs’taki Twitter paylaşımında kente toplam 194 vaka olduğunu aktardı. Kars, Erzincan ve Bayburt’a ilişkin geçmiş tarihli veriler dahi toplamda 588 vaka ediyor.

Erzurum Valisi Memiş’in açıklaması ile ortaya çıkan bir diğer çelişki ise günlük vaka sayılarına dair. Memiş, günlük vaka sayılarıyla ilgili olarak “Bir günde 100 vaka birden pozitif olduğunu gözlemleyebiliyoruz” dedi.

Ancak Bakanlığın 29 Haziran’da paylaşmaya başladığı günlük durum raporuna göre, “Kuzeydoğu Anadolu” bölgesindeki 7 ilde, bugüne kadar en yüksek günlük toplam vaka sayısı 4 Temmuz tarihinde 47 olarak kaydedildi.