Vakıflar Genel Müdürü: İmamoğlu bize hakaret etti, Fatih'i reddetti

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Galata Kulesi'nin İBB'den alınmasına karşı Ekrem İmamoğlu'nun yazdığı mektupta "ağır hakaretler" olduğunu öne sürdü.

Vakıflar Genel Müdürü: İmamoğlu bize hakaret etti, Fatih'i reddetti

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, 11-17 Mayıs Vakıflar Haftası nedeniyle genel müdürlük binasında basın açıklaması yaparken Galata Kulesi’nin İBB’nin uhdesinden çıkarılıp kurumun bünyesine devredilmesine ilişkin konuştu.

Galata Kulesi’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devri ile ilgili süreci anlatan Ersoy, “27 Şubat 2008 tarihinde çıkan yasa ile de biz o tarihten bugüne kadar yaklaşık bin 26 eseri tescilledik. 2012 yılında Türkiye’de bir coğrafi bilgi sistemine geçiş oldu. Biz yine bir çalışma başlatarak bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon bin 100 esere ulaştı ve biz bunlardan bin 26 tanesini kendi kaydımıza aldık. Bu çalışmalarda İstanbul’da birçok eserin vakıf kültür varlığını kaydettik. Bunlardan 65 tanesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde, 36 tanesi de diğer ilçe belediyelerinden. Toplamı 101 adet. Galata Kulesi de bunlardan bir tanesi. Bunun dışında aralarında Vahdettin Köşkü, Adile Sultan Sarayı, Zeynep Kamil Hastanesi, Paşa Kapası Cezaevi, Selimiye Kışlası, Beylerbeyi Polis Evi, Abraham Paşa Konağı, Ilhamur Kasrı gibi sizin de ilginizi çekecek yerler var” dedi.

En son Sait Halim Paşa yalısını aldıklarını söyleyen Ersoy, bunun sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olan bir konu olmadığını öne sürdü.

Türkiye genelinde toplam 65 bin taşınmaza sahip olduklarını belirten Ersoy, “Bunları en güzel şekilde restore edip milletin, kamunun hizmetine sunuyoruz.” derken Galata Kulesi’nin devriyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından gelen mektuba ilişkin ise şunları söyledi:

“Söyleyeceğim çok şey var; ama siyasi olur diye söylemek istemiyorum. Galata Kulesi ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının bize yazdığı mektupta çok ciddi bir şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne hakaretler var. Bunları ben kendilerine iade ediyorum. Benim en çok ağrıma giden konu; İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar. Diyorlar ki; 3-4 parça fotokopi ile vakıf ilan edildi ve bunlarla ilgili tapu işlemleri yapıldı. Daha ağır ifadeler kullanıyorlar; ancak ben bunları burada ifade etmekten utanıyorum. Fakat bu cümleler Fatih’i reddetmektir. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u 1453’te fethettikten sonra aldığı ve vakfettiği taşınmazlarla ilgili olarak reddi miras durumunda olduklarını da ifade ediyorlar” 

MEKTUPTA NE YAZIYORDU?

İBB mülkiyetinde bulunan tarihi Galata Kulesi’nin büyükşehir belediyesinin elinden alınmasıyla ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Bakan Nuri Ersoy’a yazdığı mektupta şu ifadeler yer alıyordu:

“-Bakanlığınızın girişimleri ile gelinen nokta, milletimizin yüzlerce yıllık vakıflar geleneğine aykırı, vakıf mevzuatı açısından yanlış ve hakkaniyetsizdir. Çünkü Galata Kulesi vakıf yoluyla meydana gelmemiştir ve asla bir vakıf kültür varlığı değildir.

-Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Galata Kulesi’nin vakıf yoluyla meydana geldiği hiçbir biçimde ispatlanmamıştır. Geçerli ve hakiki bir belgeye dayanmadan kulenin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi akıl dışıdır, hukuk dışıdır. Bu nedenle Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesine dayanarak işlem yapılması abestir, akıl tutulmasıdır.

-2008’den bu yana dile getirilmeyen kulenin sözde vakıf kültür varlığı olduğu iddiası, her ne hikmetse göreve başladığımızdan 1 ay sonra devreye sokulmuştur. Hukukun işleyeceğine ve mahkeme sürecinin Galata Kulesi mülkünün tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tescili ile sonlanacağına inancımız tamdır.”