Vakıfbank için teklif: Yeni yönetim bunun için mi atandı?

Vakıfbank şaibeli atamaların ardından şimdi de kamu ihale kanunu kapsamından çıkarılıyor.

Vakıfbank için teklif: Yeni yönetim bunun için mi atandı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu hafta, “Bazı kanunlarda ve 399 sayılı KHK’da değişiklik yapan kanun teklifi” görüşülecek. Teklifin içindeki maddelerden biri ise Vakıfbank’a ilişkin olarak düzenlendi. Buna göre Vakıflar Bankası’nın sahibi olduğu gayrimenkul yatırım ortaklıkları kamu ihale kanunu kapsamından çıkarılması teklif ediliyor.

“BU KANUN KİME AYAK BAĞI OLUYOR?”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Özgür Karabat teklifi şaibeli bulduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

“Vakıfbank GYO’nun 2019 yılı 31 Mart tarihi itibariyle toplam değeri 775 milyon 795 bin TL tutarında halen yapılmakta olan yatırım amaçlı gayrimenkulü bulunuyor. Bu gayrimenkullerden birisi ise Ümraniye’de inşa edilen İstanbul Finans Merkezi içindeki genel müdürlük binası. Sadece bu projenin 2018 sonu itibariyle maliyet esaslı değeri 415 milyon 844 bin lira. Proje bittikten sonra ise pazar değeri bunun çok daha üzerinde olacak. Düşünün ki REC Uluslararası İnşaat Yatırım AŞ projeyi Vakıfbank için 711 milyon lira + KDV’ye yapmaktadır. Kamu ihale kanunu kapsamından böyle büyük gayrimenkullerin sahibi olan bir kamu kuruluşunun çıkarılması izaha muhtaçtır. Kanun kime ayak bağı olmaktadır?

Vakıf GYO’nun yapılmakta olan yatırım amaçlı gayrimenkullerin dışında rayiç değeri 55 milyon 884 bin liralık da hali hazırda faal olan yatırım amaçlı gayrimenkulleri de var. Örneğin bankanın sadece İstanbul Levent’teki İş Merkezi’nin 2018 sonu itibariyle raporlanan değeri 22 milyon 596 bin lira.

Bankanın arsaları da yüzlerce milyon değerinde. 69 milyon liralık Bizimtepe Aydos Projesi’ndeki arsanın yanı sıra, 88 milyon liralık İstanbul Finans Merkezi’ndeki arsa ve 99 milyon liralık diğer arsalar da hesaba katıldığında bankanın elindeki arsa stoğu 256 milyon 287 bin lirayı buluyor. Üstelik bu değerleme 31 Mart 2019 tarihi itibariyle geçerli. Bugünkü değer bu tutarın en az %15-20 oranında yükselmiş durumda.

Yani Vakıf GYO’nun elindeki yapılmakta olan yatırım amaçlı gayrimenkuller, faal gayrimenkuller ve arsa stoğunun toplam değeri 1 milyar 87 milyon liradır ki bu gayrimenkullerin bugünkü pazar değeri düşünüldüğünde tutar 1,5 milyar lirayı bulmaktadır.”

“BANKANIN KAMU İHALE KAPSAMINDAN ÇIKARILMASI KABUL EDİLEMEZ”

Atamalar için Mecliste “Buralar banka yönetim kurulları, kanka yönetim kurulları değil” diye konuşan Özgür Karabat, Vakıf GYO’nun kamu ihale kanunu kapsamından çıkarılmasıyla sadece bankanın gayrimenkulleri için değil, daha büyük usulsüzlüklere de kapı aralanacağını söyledi. CHP’li vekil açıklamasını şöyle sürdürdü; “Vakıfbank elindeki gayrimenkulleri satarken kamu ihale kanununun kısıtlayıcı çerçevesinden istisna tutulacak. Öte yandan başkaca gayrimenkulleri aynı serbestlikle alıp satabilecek. Kaldı ki Vakıfbank artık Hazine’ye bağlı bir kuruluş. Verdiği görev zararları ise 83 milyonun cebinden karşılanacak. Böyle büyük kapsamlı gayrimenkul işlerinin ihale kanunu kapsamından çıkarılması şaibelidir. Üstelik kurumun yönetimine atanan isimler de kamuoyunun malumudur. Son dönemlerde kamu bankalarına iktidar partisi üyesi olmak dışında herhangi bir vasfı bulunmayan isimlerin atanması ve ardından bankanın kamu ihale kanunu kapsamından çıkarılması kabul edilemez”