"Vaka sayısı önümüzdeki hafta 10 milyonu aşabilir"

"Küresel salgının ardından normale dönemeyeceğiz, daha adil, daha yeşil ve iklim değişikliğini önlemeye yardımcı olacak yeni bir normal yaratmamız gerekiyor"

DSÖ Genel Direktörü, dünya genelinde durumun kötüleştiğini, gelecek hafta vaka sayısının 10 milyonu, ölü sayısının ise 500 bini aşabileceğini ifade etti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, video konferans aracılığıyla Avrupa Parlamentosu Sağlık Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtladı.

Ghebreyesus, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının da dünya genelinde 500 bini aşabileceğini söyledi.

Küresel düzeyde bugüne kadar yaklaşık 9 milyon 200 bin vaka tespit edildiğini belirten Ghebreyesus, salgın açısından Avrupa’daki durumda iyileşme gözlemlenirken, dünya genelinde durumun kötüleştiğini ifade etti.

DSÖ Genel Direktörü, vaka sayısının gelecek hafta 10 milyonu aşacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Ghebreyesus, “Küresel salgının ardından normale dönemeyeceğiz, daha adil, daha yeşil ve iklim değişikliğini önlemeye yardımcı olacak yeni bir normal yaratmamız gerekiyor” diye konuştu.

“UMARIM AŞI BULUNUR”

Koronavirüs aşısına ilişkin açıklamalarda da bulunan Ghebreyesus, “Aşıyı bulacağımız konusunda emin olduğumuzu söylemek çok zor” dedi.

“Koronavirüs için hiçbir aşının” olmadığını belirten DSÖ Direktörü, “Eğer bulunursa, ki umarım bulunur, bu koronavirüse karşı bulunan ilk aşı olacak” dedi.

Ghebreyesus, eğer aşı bulunursa bunun küresel halk sağlığı kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Aşı konusunda yaklaşık 100 farklı çalışma yürütüldüğüne işaret eden Ghebreyesus, bunlardan birinin çalışmalarında ileri düzeye gelindiğini kaydetti.

Ghebreyesus, bir yıl içinde aşıyı bulmayı umduklarını, süreç hızlanırsa belki aşıyı bulmanın bir yıldan kısa sürebileceğini söyledi.