Utanmıyorlar: Bir sürü haksızlıklara sebep olduk, Allah bizi affetsin

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, siyasi hayatı boyunca yaptığı haksızlıklarla ilgili "özeleştiri"de bulundu, "Allah siyasetçileri affetsin." dedi.

Utanmıyorlar: Bir sürü haksızlıklara sebep olduk, Allah bizi affetsin

AKP’den milletvekilliği de yapmış olan, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, şu an Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanlığı yapıyor.

Kurul’un Antalya’da düzenlediği ”Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi Çalıştayı’nın açılışı sonrası basın toplantısı yapan Toptan, çalışmalarla ilgili bilgi verirken basın mensuplarının da sorularını yanıtladı.

Yerel yönetimlerdeki sıkıntıları belirlemek amacıyla anketler düzenlediklerini belirten Köksal Toptan, sonuçların hiç de hoş olmadığını söylerken “Anketlerde vatandaşlara yönelttiğimiz (Yerel yönetimlerde yolsuzluk olur mu?) sorusuna çok yüksek oranda (evet) çıktı. Elbette biz yerel yönetimlerin bu kadar kötü çalıştığına inanmıyoruz. Anketlerde kayırmacılığı soruyoruz ve buna yüzde 90 olumsuz yanıt geliyor.” dedi.

Anket sonuçlarından örnekler veren Köksal Toptan, ”Anketlerde adam kayırma, yakınını işe alma, ihale yolsuzluğu, imar değişiklerinde algı çok kötü, yüzde 90’ının üstünde olumsuzluk var. Kurul olarak biz sadece tespitte bulunuyoruz. Mevzuat boşluğu mu var, ona da bakıyoruz.” diye konuştu.

“KIRAMAYIP HAK YİYORSUNUZ”

Dünya gazetesinden Fikri Cinokur’un haberine göre, gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Köksal Toptan ”Adam kayırmayı ne kadar azaltabilirsek, indirebilirsek kardır. Maalesef insan unsurunun olduğu her yerde bunlar olur” dedi. Bu konuda “özeleştiri”de de bulunan Toptan, sözlerini şöyle tamamladı.

”Kendim şahsi olarak söylüyorum. Kendi siyasi hayatımı da düşünüyorum. Bir sürü haksızlıklara sebep olmuşuz. Nasıl olmuşuz? Sınava birisi giriyor. Yakınınız geliyor. (Bu benim oğlum, kızım sınava girdi, kazansın) diyor. Siz de yakınlıktan dolayı onu kıramıyor, söylüyorsunuz. Ama birinin hakkını yiyorsunuz. Allah siyasetçileri affetsin. Onların karşılığının oy olduğuna hiç inanmıyorum. Vatandaş kendi vicdanına uymayan bir kararı ne yaparsanız yapın kızını da oğlunu da işe alsanız kanaati bana göre değişmez.”

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan Türkiye sağının önde gelen isimlerinden biri olarak biliniyor. Toptan, 1977 yılında Adalet Partisi’nde başladığı siyasi hayatında 1980 sonrası Doğru Yol Partisi’nde milletvekilliği ve bakanlık, 2002 sonrası ise AKP saflarına geçerek milletvekilliği yapmıştı. Toptan 2007 yılında da TBMM Başkanlığına seçilmişti.