Üniversitede taciz skandalı: 10 aydır yürütülen soruşturma sonuçlanmadı

2019’un Aralık ayında üniversite bünyesinde başlatılan taciz soruşturması sonuçlanmadı. Öğrenciler “Üzerinin örtülmesinden korkuyoruz” dedi.

Üniversitede taciz skandalı: 10 aydır yürütülen soruşturma sonuçlanmadı

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 10 öğrenci, Aralık 2019’da fakülte dekanlığına başvurarak son sınıf öğrencilerinin uygulamalı eğitim aldığı ‘multidisipliner klinik’in koordinatörü Prof. Dr. Z.E.B.’nin sözlü ve fiili tacizlerine maruz kaldıklarını iddia etti.

Suçlamalar üzerine üniversitede bir komisyon oluşturuldu. Şikâyetçi öğrenciler, arkadaşlarını da tacizin tanığı olarak gösterdi. Tanık öğrenciler taciz iddialarını doğruladı. Bazıları, “Gözlerimle gördüm” diyerek arkadaşlarına şahitlik etti. Aylarca devam eden bu süreçte son sınıf öğrencileri mezun oldu. Okulun 10 aydır yürüttüğü soruşturma ise henüz sonuçlanmadı. Prof. Dr. Z.E.B. üniversitedeki görevine devam ediyor.

Hürriyet’ten Musa Kesler’in haberine göre, mağdur öğrencilerin tamamı mezun olmuş ve bir kısmı da farklı şehirlerde göreve başlamıştı. Öğrencilerin ifadelerinde o taciz suçlamalarına dair detaylar:

Öğrenci 1: “Toplantı odasından çıkarken bir anda kapıda durdu, ben de durdum. Sonra da elini kalçama attı. Başka bir gün sabah çalıştığım dişçi koltuğu ve eklerini (BOX) hazırlıyordum elini belime attı ve bir süre öyle kaldı.”

Öğrenci 2: “Kresuar (dişçi koltuğunun lavabosu) önünde eğilmiş çalışıyordum. Z.E.B. Hoca arkamdan gelerek omuzlarımdan tuttu ve geriye çekti. Kulağıma eğilerek ‘Kresuarı yalasan aynı şey, ikinci maskeyi taksan daha iyi olur’ dedi ve bel hizamdan beni sıvazlayıp ‘Hadi devam et’ dedi ve gitti. Bir gün klinikte kalabalık olarak bulunduğum ortamda Z.E.B. Hoca beni tek olarak çağırdı. Önlüğümün önünü açmamı istedi. Ben de önlüğümü açtım. Bir süre içimdeki beyaz tişörte baktı, sonra da ‘Önlüğünü tamamen kapat’ diyerek gitti.”

Şahit Öğrenci: “Z.E.B. Hoca’nın B.’nin kalçasını ellediğini gördüm. B.’nin BOX’ının içine kadar geldi, anlamsız bir şekilde etrafa baktı. B.’ye yaklaştı. Elini beline koydu ve sıvazladı.”

Öğrenci 3: “Bir gün yine hasta bakarken arkadan bana yaklaşıp saçımı kenara çekip kulağıma eğilerek fısıltı şeklinde ‘Seksi kadın, şeyini giysen mi?’ dedi. Panikle arkama dönüp kim olduğuna baktığımda Z.E.B. Hoca olduğunu gördüm. Ne olduğunu sorduğumda ‘Maskeni’ cevabını aldım. Başka bir gün hastamın planlamasını yaparken bir el aniden omzuma temas etti ve daha sonra aynı el vücuduma temas ederek belime kadar indi, beni kendisine çekti. Dönüp baktığımda Z.E.B. Hoca olduğunu anladım.”

‘ÜZERİ KAPATILACAK’ ENDİŞESİ

Ulaşılan bilgilere göre ayrıca, öğrenciler kimliklerinin açıkça yayımlanmasını istemedi. Artık hiçbiri öğrenci de değil. Hepsi mezun olup göreve başlamış. Bir kısmı İzmir’de bir kısmı başka şehirlerde. Aralarında erkekler de var. Erkekler tacize değil; küfürlü konuşma ve hakarete maruz kalmışlar. Konuştuğumuz şikâyetçilerin en büyük endişesi soruşturmadan sonuç çıkmaması. Açıkça ‘üzeri kapatılacak’ endişesi taşıyorlar.

Biri “Neredeyse 10 ay geçti ama bir arpa boyu yol alınmadı. Üzerinin örtülmesinden korkuyoruz” diyerek endişesini dile getirdi. Bir başkası ise “Öğrenci olduğumuz dönem üzerimizde ağır bir baskı hissediyorduk. O yüzden bazı arkadaşlarımız ifadesini değiştirmese de sonradan şikayetlerini geri almıştı” diyerek artık daha rahat mücadele edebileceklerini vurguladı.

PROFESÖR YALANLADI

Fakülte yönetimi soruşturmanın sürdüğünü belirterek açıklama yapmadı. Prof. Dr. Z.E.B., kendisini “Soruşturma bittiğinde de suçlamaların asılsız olduğu görülecektir. Kesinlikle iftira. 100 kişilik bir ortamda iddia edilen fiillerin gerçekleşmesi mümkün değil” diye savundu. Eşi Prof. Dr. N.B. de “Eşim çok disiplinli ve kuralcıdır. 30 yıldır birlikte çalışıyoruz. Binlerce öğrenci eğittik. Geçen dönemin mezunları eşime hediye bile verdiler. İftira olduğuna inanıyorum. Eşimin arkasındacyım” dedi.