“Umre meselesinin bedelini ödüyoruz”

"Türkiye'deki Koronavirüsün ana kaynağı Suudi Arabistan. Yani, Umre meselesinin bedelini ödüyoruz"

“Umre meselesinin bedelini ödüyoruz”

Türkiye’deki Koronavirüsün gen yapısının, Suudi Arabistan’da bulunan Koronavirüs ile aynı olduğunu belirten ‘İyi Parti’li Aytun Çıray, ‘Umre meselesinin bedelini ödüyoruz’ diye konuştu. Çıray’ın bu tezi, Türkiye’de virüsün daha çok Avrupa’dan gelenlerden kaynaklandığı şeklindeki AKP’nin önermesini de çürütecek cinstendi.

Tele1‘de konuşan Çıray, “‘Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ nün Avrupa Ofisi’nde, bütün ülkelerde bulunan ‘covid19’ hastalığını yapan SARS virüsünün, gen haritalarının gönderildiği bir monitör var. Bütün ülkeler buraya tespit ettiği gen haritaları bilgilerini gönderiyor. Amaç ise her ülkenin aynı zamanda hem virüsün RNA yapısının değişip değişmediğini incelemek hem de her ülkeye, virüsün hangi ülkeden geldiğini ve hastalık sayılarını yükseğe ulaştırmış mı bunu anlamaya çalışıyorlar. Monitöre baktığımız zaman Türkiye’deki virüsün karakteri, gen haritası, Suudi Arabistan virüsünün gen haritasına uyuyor. Türkiye’deki Koronavirüsün ana kaynağı Suudi Arabistan. Yani, Umre meselesinin bedelini ödüyoruz” ifadelerini kullandı.

Virüs en yüksek düzeye çıkmadan önce, Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye gelen umreciler tartışma yaratmış; tedbir alınmadan memleketlerine gönderilmişti.

AKP ve Diyanet sonradan salgının ciddiyetini anlayarak, KYK yurtlarında tedbiren 14 gün boyunca umrecileri karantina altına almaya başlatmıştı.

Konya’da bulunan KYK yurdunda karantinaya alınan umrecilerin 16 Mart’ta kaçmaya çalıştıkları, onları engellemeye çalışan güvenlik görevlileri ile polislere tükürerek ‘Bizde varsa size de geçsin’ dedikleri görüntüler medyaya yansımıştı. O yurdun güvenlik amiri Ramazan Öney’in de yeni tip koronavirüs testi pozitif çıkmıştı.