Ulupınar'da 'çınar'lar için anıt başvurusu

Antalya’nın Kemer İlçesi’ne bağlı Ulupınar Mahallesi’nde yol çalışmasıyla kesilmesi istenen ‘çınar’lara karşı sürdürülen nöbet günlerdir sürüyor. Bugün Bakanlığa yüzyıllık çınarların anıt olarak sayılması için dilekçe verilecek.

Ulupınar'da 'çınar'lar için anıt başvurusu

Antalya’nın Kemer İlçesi’ne bağlı Ulupınar Mahallesi’nde Ulupınar’ın Uluçınarları isimli grubun nöbeti devam ediyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün Kemer-Kumluca karayolundaki duble yol devam eden duble yol çalışmasında 520 yıllık çınar ağaçlarının da aralarında olduğu çınarların kesilmesine izin vermeyen çevreciler, direnişini sürdürüyor. Direniş sadece çınarlar değil, su kaynaklarının da zarar görmemesi adına veriliyor.

Projenin değiştirileceğine dair söylentiler başlamış olsa da Ulupınar direnişçileri daha öncede söyledikleri gibi yazılı bir açıklama görmeden bölgeden ayrılmayacaklarını söylüyorlar.

ANIT BAŞVURUSU YAPILIYOR

Orman Yüksek Mühendisi Dr. Ahmet Başaran’ın bölgedeki çınarlar üzerinde yaptığı çalışmayla ağaçların yaşının 150 ila 520 arasında olduğu öğrenildikten sonra ağaçların anıt olarak sayılması için gerekli mercilere başvurular yapılacak. Yapılan teknik çalışmayla başvuru dilekçesi bugün saat 15.00’de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilecek. Kemer Kaymakamlığı aracılığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’ne de dilekçe gönderilecek.

Özetle dilekçede şu ifadeler yer alıyor:

“Antalya’nın Kemer İlçesi’ne bağlı Ulupınar Mahallesi’nde restoranlar yakınlarında karayolu bitişiğinde yer alan çınar ağaçlarının yol genişletme çalışması sırasında kesilmek istendiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Kemer-Kumluca karayolunu genişletme çalışmaları kapsamında yüklenici firma tarafından kesilmek istenen anıtsal nitelikteki çınar ağaçlarının yok edilmesi orman mevzuatına uygun değildir. Yol şu haliyle yeterlidir. 500 yıllık çınar ağaçlarının kesilme gerekçesinin ve verilen izinlerin tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.”