Ülker'de Kovid-19 ölümleri: İşçileri sağlıksız koşullarda çalıştıranlar sorumludur!

DİSK/Gıda-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, “Ülker Gebze ve Topkapı fabrikalarında iki işçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Fabrikalar çalışıyor, işçiler ölüyor!” denildi.

Ülker'de Kovid-19 ölümleri: İşçileri sağlıksız koşullarda çalıştıranlar sorumludur!

Koronavirüs önlemleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamaları sürerken diğer yandan ise fabrikalarda çalıştırılmaya devam eden işçilerin ölüm haberleri geliyor.

Yıldız Holding’e bağlı Ülker’in salgına rağmen üretime ara vermeksizin devam ettiği Topkapı’daki fabrikasından sonra Gebze’deki fabrikasında çalışan bir işçinin da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenilmişti.

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası, iki işçinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı.

Ülker’in sokağa çıkma yasakları süresince valilikten izin alarak günde 12 saat üretime devam ettiği ve 150’den fazla Ülker işçisinde koronavirüse rastlandığı belirtilen açıklamada, “Çarklar dönsün üretim devam etsin diyenler, Covid-19 karşısında gerekli önlemleri almayarak işçileri sağlıksız koşullarda çalıştıranlar, bu ölümlerden sorumludurlar” denildi.

Açıklamanın devamı şöyle:

“Bizler bir kez daha uyarıyoruz; alınmayan önlemlerden işçiler değil işverenler sorumludur. Hayati önem taşımayan işler dışında üretime ara verilmeli, işçiler ücretli izinli sayılmalı. Zorunlu üretim yapılması gereken işletmelerde ise koronavirüse karşı koruyucu tedbirler en üst düzeyde alınmalı, sendikaların ve işçilerin de içinde yer alacağı bilim insanlarının dahil edildiği işçi sağlığı ve iş güvenliği birimleri oluşturulmalı ve bu kurulların denetimlerini düzenli yapmaları sağlanmalı ve takibi yapılmalıdır.

İşçiler bu salgında korumasız ve savunmasız bırakılarak ölüm ile açlık arasında tercihe zorlanmışlardır.

Unutmayalım ki alınmayan önlemler sonucu kaybedilen hayatlar var ve bu ölümlerin sorumluları var.

Çarklar dönsün diyenleri ve işçilerin hayatlarını patronların insafına bırakanları işçi sınıfımız unutmayacaktır.”