Ulaştırma Bakanı'ndan tuhaf 'Kanal İstanbul' izahı

Bakan Turhan, Kanal İstanbul projesini anlatırken "Türk armatörleri bu kanalın gelecekte çok büyük ihtiyaç olduğunu belirtti." dedi.

Ulaştırma Bakanı'ndan tuhaf 'Kanal İstanbul' izahı

AKP’nin İstanbul’a yönelik yeni rant ve yıkım projesi Kanal İstanbul’u Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan bu kez yeğeninin “trafik” şikayetiyle savundu.

Projeye ilişkin konuşan Bakan Turhan, her gün Üsküdar – Beşiktaş arasında seyahat eden yeğeninin, “Her gün Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçen yeğenim ‘Önceden 15 dakikada geçiyorduk şimdi yarım saat deniz trafiği var’ dedi” ifadesini kullandı.

NTV canlı yayınına katılan Turhan, “İnşa edilebilecek 5 adet güzergâh var. Arazi ve sahada araştırıldı ve incelendi. Alternatif güzergahlar ve birbirleriyle mukayesesi… Bunların en az maliyetlisi, çevreye en az zararlı olanı araştırılıp Küçükçekmece-Durusu koridoruna karar verdik. Küçükçekmece-Ağaçlı hattı kısa olmasına rağmen su ve orman alanlarına zararı nedeniyle vazgeçildi. Maliyeti ve işletme ücretlerinin daha az olmasına rağmen tercih edilmedi. Onun için bu güzergâh değil de Küçükçekmece-Durusu güzergahına karar verildi” dedi.

ARMATÖRLER ‘ÇOK İHTİYAÇ VAR’ DEMİŞ

Turhan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bizim yaptığımız kanal Montrö Sözleşmesi’nde bir probleme sebep olmayacak. Kanal İstanbul projesi için çevreye en az zarar verecek güzergâh seçildi. Boğaz’da şu an gemilerin ortalama bekleme süresi 14 saat. Türk armatörleri bu kanalın gelecekte çok büyük ihtiyaç olduğunu belirtti. Boğaz’daki güvenliği için ileride daha sıkı tedbirler alabiliriz. Her gün Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçen yeğenim ‘Önceden 15 dakikada geçiyorduk şimdi yarım saat deniz trafiği var’ dedi. Çok yoğun deniz trafiği var. Kocaman gemi, denize girdiği zaman geçişini beklemek zorunda kalıyor. Biz Boğaz’dan 25 bin gemi ancak geçirebileceğiz. Kanal İstanbul bir su yolu projesi.”