Twitter, AKP'yle bağlantılı 7 bin 340 hesabı kapattığını açıkladı

Twitter, Türkiye'den 7 bin 340 hesabı "manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle" kapattığını açıkladı

Twitter, AKP'yle bağlantılı 7 bin 340 hesabı kapattığını açıkladı

Twitter, Türkiye’den 7 bin 340 hesabı “manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri” gerekçesiyle kapattığını açıkladı.

AKP’nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiği belirtilen bu hesaplara ilişkin Twitter’ın açıklamasında, “esas olarak Türkiye içerisindeki kullanıcıları hedef alan, koordineli bir şekilde sahte faaliyetlerde bulunan kullanıcıların oluşturduğu ağın 2020 yılı başlarında tespit edildiği” ifade edildi.

Açıklamada, “Platformumuzdaki teknik altyapı ve hesap davranışlarından yola çıkarak yapılan analizimiz, sahte ve ele geçirilmiş hesapların AK Parti lehine siyasi ortam oluşturmaya çalıştığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güçlü destek verdiğini göstermiştir. Bugün bu 7.340 hesabı açıklıyoruz.” denildi.

Söz konusu hesapların belirlenmesiyle ilgili araştırmanın Avustralya Strateji Politikaları Enstitüsü (ASPI) ve Stanford İnternet Gözlemevi (SIO) ile birlikte yapıldığını aktarılan açıklamaya göre, bu hesapların ve attıkları tweet mesajlarının arşivini de kamuoyuna açıldı. Bu kapsamsa Mayıs 2020 itibarıyla Türkiye’de hükümetle ilişkili olduğu iddia edilen 7.340 hesabın, 5 GB’lık tweet arşivi ve 821 GB’lık medya arşivi açıklandı.

Yapılan teknik araştırmaların bu sahte ve ele geçirilmiş hesapların, AKP’nin gençlik kollarıyla bağlantılı olduğuna işaret edilen açıklamada “Sonuca odaklanırsak, ifşa ettiğimiz ağ içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetini eleştiren hesaplar da bulunuyor. Ele geçirilen bu hesaplar, düzenli olarak yukarıda belirtilen devlet aktörleri tarafından hackleme ve ele geçirme faktörlerinin hedefi olmuştur. Ele geçirilen geniş ağ, aynı zamanda kripto para birimleriyle alakalı spam ve ticari aktiviteler için de kullanıldı.” ifadelerine yer verildi.

Twitter, Türkiye dışında Çin’de 23.750, Rusya’da ise 1.152 hesabı ifşa ederek bu hesapların kapatıldığını söyledi.