'Türkiye'nin tahıl ambarı'nda durum: Tarım yapmanın imkanı kalmadı

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da çiftçiler artan enerji maliyetleri nedeniyle üretime devam etmenin imkansız hale geldiğini söyledi.

'Türkiye'nin tahıl ambarı'nda durum: Tarım yapmanın imkanı kalmadı

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Meram Ziraat Odası’nda düzenlediği basın toplantısıyla tarım sektöründeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda konuşan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, çiftçilerin başlıca sorunlarını mecliste vekillere ve ilgili yetkililere anlattıklarını belirterek, bununla ilgili çözüm yollarını da Konya Milletvekillerine anlattıklarını ifade etti. Yağız 2019 yılının çiftçi için çok kötü bir yıl olduğunu dile geitrdi.

Konuşmasında çiftçinin suluma için kullandığı elektrik enerjisine ödediği faturalardan yakınan Başkan Yağız, son bir yılda yüzde yüz artan enerji fiyatları ile tarım yapmanın, üretmenin imkanı kalmadığını söyledi.

Üreticilern mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullandığını hatırlatan Yağız, “Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlar düşürülmeli, elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır.” diye konuştu.

“BORÇLAR KALDIRILSIN”

Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi ve üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatların düşürülmesi gerektiğini belirten Yağız, “Elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır. Elektrik mutlaka desteklenmeli, indirimli tarifeden elektrik almalarının devamı sağlanmalıdır. Diğer taraftan üreticilerimizin hak ettiği destekler, borçlarına mahsuben elektrik şirketlerine aktarılmaktadır. Elektrik borçlarının desteklerden tahsil edilmesiyle ilgili uygulama bir an önce kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.