Türkiye'den Yunanistan'a: Reddediyoruz

Dışişleri açıklamasında Yunanistan'dan gelen "kıta sahanlığını ihlal" suçlamasına yanıt verildi.

Türkiye'den Yunanistan'a: Reddediyoruz

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı dün bir açıklama yaparak Türkiye’nin Akdeniz’de başlatacağı sismik çalışmanın kendi kıta sahanlığı üzerindeki egemenlik haklarını ihlal ettiği uyarısında bulunmuştu.

Atina yönetimine Ankara’dan yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un imzasıyla yayınlanan açıklamada şöyle denildi:

“Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır.

Yüzölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu’ya 2 km, Yunan ana karasına ise 580 km uzaklıkta olan bir adanın 40.000 kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratması rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez değildir. Bu nedenle Yunanistan’ın bu iddialarını reddediyoruz.

Türkiye, bugüne kadar çeşitli vesilelerle her düzeyde dile getirdiği üzere Yunanistan’a diyalog çağrılarını yinelemekle birlikte, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve çıkarlarını müdafaa etmeye devam edecektir.”