Türkiye'den giden binlerce inşaat işçisi Kuveyt'te koronavirüs tehdidiyle baş başa!

TFF Başkanı Nihat Özdemir'in Limak İnşaat'ı Kuveyt'te bir havalimanı projesinin yapımını üstlenmiş ve Türkiye'den de binlerce inşaat işçisini Kuveyt'e götürmüştü. Koronavirüs salgınına dair hiçbir tedbirin alınmadığı Kuveyt'teki şantiyeden inşaat işçileri Manifesto'ya ulaştı.

Türkiye'den giden binlerce inşaat işçisi Kuveyt'te koronavirüs tehdidiyle baş başa!

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgını dünyayı sarmışken devletler yurt dışında bulunan yurttaşlarını ülkeye getirmek, güvende tutmak için çalışmalar yapıyor, uçaklar kaldırıyor, ülkeye getirdiği vatandaşlarını karantinada bekletiyormuş gibi gözüküyor. Oysa işçiler bu politikanın dışında bırakılıyor, özellikle de inşaat işçileri…

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in Limak İnşaat’ı Kuveyt’te bir havalimanı projesinin yapımını üstlenmiş ve Türkiye’den de binlerce inşaat işçisini Kuveyt’e götürmüştü. Koronavirüs salgınına dair hiçbir tedbirin alınmadığı Kuveyt’teki şantiyeden inşaat işçileri Manifesto‘ya ulaştı.

İnşaat işçisi kendilerinin maruz bırakıldığı şartları şöyle anlattı:

“Nihat Özdemir’in Kuveyt Havalimanı yapımındaki inşaatında çalışıyoruz. Burada 8 bin kişi iç içe hiçbir tedbir alınmadan çalıştırılıyor. Kampta çıkan korona vakaları gizleniyor, şirket hiçbir şekilde bir çözüm üretmiyor. Sesimizi duyurur musunuz? Ağzını açıp bir yere birşey yazanı hemen işten çıkarıp burada esir gibi yaşatıyorlar.

Tüm Kuveyt tatilde ve biz çalıştırılıyoruz. Hükümetin ücretli izin teklifini, projeyi zamanında bitirmek adına şirket kabul etmiyor.”

İşçiler şantiyede binlerce Türk işçinin çalıştırıldığını, geri kalanların ise Hintli ve Nepalli işçiler olduğunu söyledi.

Koronavirüs salgınına dair hiçbir önlemin alınmadığını belirten işçiler, 4 kişinin ancak sığabileceği küçük koğuşlarda 6 kişi yatırıldıklarını aktardı. İşçiler yemek sıralarında da binlerce işçinin kuyruğa girdiğini ve toplu halde yemek yediklerini anlatırken; bir kişinin bile koronavirüs salgınını şantiyeye getirmesi durumunda binlerce işçinin sağlığını riske atabileceğini aktardılar.

Limak İnşaat’ın, işsizlik korkusuyla susturulan işçilerin ülkelerine gönderilmesi ile ilgili herhangi bir planlama sunmadıklarını aktaran işçiler, firmanın tek derdinin inşaatı bitirmek olduğunu ve işçileri bu koşullarda çalıştırdığını anlattılar.