Türkiye'den Fransa'ya 'NATO ölmüş olamaz' tepkisi

Dışişleri'nin Fransa liderine verdiği yanıtta, NATO'nun Covid-19 salgını sırasında dahi "işlevseliliğini" koruduğu belirtildi, Türkiye'nin de ittifaktaki güçlü konumuyla "takdir" kazandığına dikkat çekildi.

Türkiye'den Fransa'ya 'NATO ölmüş olamaz' tepkisi

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Libya’daki gelişmelerle ilgili yaptığı yoruma yanıt verildi.

Macron’un Türkiye’nin Libya’da “tehlikeli bir oyun oynadığı” şeklindeki sözlerine tepki gösterilen açıklamada, “tehlikeli oyun” tanımlamasının ancak akıl tutulmasıyla izah edilebileceği belirtildi.

“Yıllardır gayrimeşru yapılara verdiği destek nedeniyle Fransa’nın, Libya’nın kaosa sürüklenmesinde önemli sorumluluğu bulunmakta, bu bakımdan Libya’da esas tehlikeli oyunu Fransa oynamaktadır.” denilen açıklamada, “Cumhurbaşkanı Macron ülkemize yönelik asılsız ithamlarla bu gerçeği örtbas etmeye çalışsa da, Libya halkı Fransa’nın kendi bencil çıkarları ve işbirlikçilerinin hedefleri doğrultusunda bu ülkeye verdiği zararları asla unutmayacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Macron’un Türkiye’ye yönelik sözkonusu ifadeleri sırasında “NATO’nun beyin ölümü” iddiasını tekrarlamasına da tepki gösterilen Dışişleri açıklamasında, “Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını sırasında dahi işlevselliğini koruyan NATO İttifakı ile bu İttifakta Türkiye’nin sahip olduğu güçlü konum gayet açık olup, Müttefik kamuoylarının takdirini kazanmıştır. Bu koşullarda Fransa Cumhurbaşkanının, meydana geldiği iddia olunan bir hadiseden hareketle “NATO’nun beyin ölümü” söylemini yeniden gündeme getirmesi çarpık bir yaklaşım teşkil etmektedir.” denildi.